Lamper og belysning til gamle hus


Du har renovert det gamle huset etter alle kunstens regler, men hadde kanskje ikke tenkt til å leve i et museum? Moderne møbler og inventar må være lov.

Likevel blir det aldri feil med gamle ting i gamle hus. Jeg synes dette spesielt gjelder lamper. Belysning på vegger og tak er liksom en forlengelse av selve huset og bygningskroppen.

Lyset og skinnet fra antikke lamper harmonerer bedre med eldre interiører enn nye spotlights og annen moderne belysning. Det er udiskutabelt.  Har du et gammelt hus,  blir tidsriktig belysning selve prikken over i-en.

Er boligen fra  begynnelsen av forrige århundre, er det mye å velge blant. Enten du går for ordentlige antikviteter eller gammeldagse kopier. Jeg har begge deler i mitt sveitserhus fra 1913.

Og bor du i en moderne leilighet? Da kan en gammel lampe være det som skal til for å gi boligen personlighet og særpreg. Sjekk loppemarkeder, auksjoner og bruktbutikker. Eller kanskje du har et klenodium etter tante Olga  i kjellerboden?

Her får du noen lysende smakebiter fra mitt gamle hus.

dsc_0018

dsc_0015

Lampett med høy kosefaktor. Jeg kjøpte denne antikke lampen på marked i Paris lenge før jeg fikk meg gammelt hus.  Her på kjøkkenveggen passer den godt inn. Jeg liker spesielt godt veggfestet i porselen. Lampen var uten ledninger, så jeg kjøpte ny glansgarnledning i gammel stil.

Bare så det er  sagt: Den tekniske tilstanden på gamle lamper må selvfølgelig sjekkes, ellers kan de være rene brannfellene. Snakk med fagfolk.

dsc_0030

dsc_0025

dsc_0038

Skomakerlamper var visstnok den første elektriske belysningen innendørs. De var opprinnelig arbeidslamper med veldig sterkt lys. Den typiske skjermen i melkehvitt glass har sitt forbilde fra prafinlamper med metallskjerm. Når parafinen ble byttet ut med glødepære, var det naturlig å  beholde skjermen.

Da jeg var på husvisning, hang det en skomakerlampe  med heis over spisebordet på kjøkkenet. Gleden var derfor stor da jeg fant akkurat maken lampe på en antikkmesse i Arvika. Klart den måtte hjem.

dsc_0124

dsc_0130

Som allmennbelysning på landkjøkkenet, holder dem med en «fjøskuppel». Klassisk, sjarmerende og enkel. Denne lampen ble kjøpt i en bygningsvernbutikk, men de selges også  i vanlige byggevarehus.

dsc_0054

dsc_0058

Prismekroner har fått sin renessanse de siste årene, og passer ikke minst inn i gamle hus. De eldre modellene kan være temmelig langstrakte og gjør seg nettopp i gamle hus hvor det er høyt under taket.

Dette eksemplaret fra tidlig på 1900-tallet gjør dagligstuen feiende flott. Lampen er kjøpt på auksjon hos Blomqvist. Jeg innrømmer at jeg har flere prismekroner på samvittigheten, og jeg lover at jeg skal vise deg alle ved en senere anledning.

dsc_0080

dsc_0084

dsc_0123

Denne taklampen er en kopi av en jugendmodell fra begynnelsen av 1900-tallet. Lampen har slipt mønster i den dråpeformete glasskuppelen og fatning i messing.

Lampen er svenskprodusert, fra Karlskrona Lampfabrik. Det er min siste lampeanskaffelse – og  jeg er fortsatt forelsket.

Les også: Svanehalslampe og skomakerlampe kjøpt på antikkmesse i Arvika 

Sjekk ut Grenselivs samleside om antikviteter

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: