Gamle bilder forteller husets historie


Tenk om en kunne hoppe inn i bildet, hilse på personene og ta seg en kikk rundt i huset. Når du eier og tar vare på et gammelt hus er det veldig artig å komme over gamle bilder.

dobeltdorer

Bildet over viser de første  menneskene som bodde i huset på begynnelsen av 1900-tallet. De har tatt oppstilling for fotografen på verandaen. Bildet har jeg fått av deres slektninger, som solgte huset til meg.

Da jeg skulle sette inn mer tidsriktig inngangsdør, var det nettopp dette bildet som var inspirasjonskilden. Da jeg overtok huset var den flotte doble døra borte, men bildet forteller hvordan det hadde vært. Gamle fotografier kan være svært nyttige når du skal tilbakeføre huset til sitt opprinnelige utseende.

veranda-gammelt-bilde

Det er  blitt meg fortalt at huset gjennomgikk en stor renovering på 1970-tallet. Bildet over må skrive seg fra den tiden. Her er verandaen blitt fikset på og den doble inngangsdøra har forsvunnet til fordel for en enklere dør.

dobbel-dor

Om det  kommer noen etter meg her på bruket, må jeg si at de er veldig heldig hva bilder angår. Bloggen har jo dokumentert det aller meste av restaureringen.  Jeg skulle gjerne likt at eierne av huset for 100 år siden hadde blogget også.  Her har jeg fått satt inn ny dør etter tegning av den gamle på bildet.

karlsfors-gamle-bilder-3

Kakkelovnen står der den dag i dag,  men både skyvedøra og tapeten er borte. Bildet er fra så seint som 1960-tallet, men gir nok et godt inntrykk av hvordan spisestuen var i gode, gamle dager.

Tapeten må være den originale, og gjett om jeg har lyst på noe lignende. Skimter jeg et ovalt speil inne i salongen? Skal nok skaffe meg det også. Fotoet, gitt av familien som solgte meg huset, er fint å ha når jeg med tid og stunder skal sette i stand stuene.

karlsfors-vykort

Potskortet over kom jeg nylig over på Facebook. Det viser mitt hus i midten på motivet og området rundt. Ekstra artig er det at bildet er tatt av den norske postkortfotografen Carl Normann fra Hamar. Ulike fotogrupper på sosiale medier kan være nyttige hvis en jakter på gamle fotografier av sitt hus. Sjekk om det finnes en fotogruppe for området du bor i.

karlsfors-butikk-1

Normann tok et bilde til da han besøkte Karlsfors. Huset mitt «sniker» seg med helt til venstre i dette postkortet fra den gamle landhandelen.

karlsfors-gammel-bilde

Har du gamle bilder fra Karlsfors i Sillerud, Värmland og mitt hus? Fyr av en mail til lars.wiker@gmail.com. Jeg vil bli veldig takknemlig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: