Gjør hagen flott med billige stauder


dsc_0119

Høsten kan være mørk og trist, men det finnes i hvert fall et lyspunkt: Staudesalg på hagesenteret. Mens de fleste kjøper lyngplanter og blomsterløk, fyller jeg opp handlekurven med noen helt annet; nemlig stauder. La gå at andre kunder sender meg noen rare blikk. De skal bare vente og se til våren.

stauder-i-vogn

Nå kan du gjøre hagen flott og påkostet – for en billig penge. Hagesentrene tilbyr sommerens sortiment til spottpris. Jeg har spurt tusenvis av kroner på å handle planter til hagen seint på høsten.

staudebed-host

I fjor anla jeg dette nye staudebedet i hagen. Når du har et gammelt hus og ønsker en hage i samme stil, kommer du ikke utenom stauder. Det er selve arvesølvet.

Men skal det bli dreis på bedet, bør du plante tett. Det er bedre å tynne ut om tre år enn å luke ugress i tre år. Dermed trenger du mengder med planter.  Litt var det plantet fra før, men med planter kjøpt på salg ble det så tett som jeg ønsket det.

dsc_0124

Selv om det ikke frister å grave jorda i begynnelsen av november, får du lønn for strevet hver sommer i lang tid framover. Staudene kommer igjen år etter år. Det er bonusen.

dsc_0111

Allerede om noen måneder dukker staudene opp med sine første, nye skudd og sørger for blomsterflôr  fra mai til langt utpå høsten. Jeg sørger for å ha ulike slag som sikrer blomstring i samme bed gjennom hele sommeren.

dsc_0134

Høsten er en fin tid å plante og dele stauder. Det er antakelig grunnen til at hagesentrene venter en stund med å selge plantene på salg. Selv om hvermannsen forlengst har sluttet å handle stauder.

dsc_0122

Men nå som vinteren er rett rundt hjørnet, virker det som om utsalgene bare er glade for å bli kvitt plantene. Jeg planter helt til frosten kommer og det pleier å gå bra. Et tips er å vanne med lunkent vann etter plantingen. Gikk du glipp av staudesalget denne høsten, bør du få det med deg neste år.

Vennlig hilsen

Lars Johan

PS! Jeg må presisere at det ikke er jeg som har plantet. Som bildene viser er det min mor som har fått plantene i jorda, mens jeg stadig har malt huset.

Les også: Oktobergknapp – trofast sliter i staudebedet

Les også: La høstløvet gjøre nytte i hagen

Les også:  Blomsterløk: Slik lykkes du med vårens fargerike blomsterfest

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: