Gamle kjøkkenting


Hva hadde landkjøkkenet vært uten gamle ting til pryd og nytte? Temmelig magert.

Antikke og gamle ting gjør landkjøkkenet frodig, raust og ikke minst nostalgisk.

Enten det er snakk om porselen, husgeråd eller redskaper liker vi å bruke tingene. Og når gjenstandene ikke er i bruk, står de på utstilling til glede for øyet.

Her forteller jeg om noen gamle og kjære kjøkkenting.

På bidermeierkommoden står ting med affeksjonsverdi for eieren. Den håndbroderte duken med jugendmønster, steintøyfatet og Salter-vekten har tilhørt samme oldemor.

Det engelske steintøyfatet husker jeg godt min mor serverte vafler på i min barndom. Fatet som sto igjen etter min oldemor, vil jeg tippe er fra 1950-tallet. Det er stemplet Woods Ivory Ware. Suppeøsen i sølvplett har jeg kjøpt på antikkmarked i Frankrike.

Kaffekannen med hank i streng jugendform er fra 1920-tallet. Kannen mangler lokk og egner seg godt som blomstervase. Med rosedekor sier det seg selv hva slags blomster som kler kannen best. Kannen er arv fra en grandtante og vekker varme følelser.

Det koselige, lille serveringsfatet er nok mest ment veggpynt, med sin frodige stilleben-dekor. Brettet tilhører min mor, som har arvet det fra sin familie. Brettet er fra begynnelsen av 1900-tallet.

Gamle kjøkkenvekter er selvskrevne på landkjøkkenet. De kan fortsatt brukes i matlagingen og er jo mye hyggeligere enn dagens utgaver i plast. Dette eksemplaret i en herlig grønnfarge er etter min oldemor. Vekten var ny på 1940-tallet.

Melkaret i porselen har høy nostalgifaktor. Det er stemplet tyske Villeroy & Boch, og var tilpasset det norske markedet med norsk påskrift. Melkaret har nok vært del av et større speserisett, men jeg kan bare huske denne ene delen fra mitt barndomshjem. Det er fra begynnelsen av 1900-tallet og har tilhørt min oldemor.

Den gamle skoleplansjen med kyr har jeg fått av en god venn.

Kaffekverna er en skikkelig godbit på landkjøkkenet. Jeg vil anslå at den er fra slutten av 1800-tallet.

Gammel emalje hører hjemme på et landlig kjøkken. Det svenske dørslaget er i bruk og kjøpt nylig for en 50-lapp. Sodakoppen, som er pensjonert for blomster, kjøpte jeg som liten gutt av en brukthandler på torget i Askim.

Gamle kjeler og former tar seg bra ut som pynt, men er også i fullt bruk på mitt gamle landkjøkken. Trauet er forholdsvis nytt, men jeg har gjort det eldre ved å male det med blå linoljemaling og pusset med sandpapir for å få “slitasje”.

Kaffekjele i aliminium fra Høyang er en klassiker. Denne fra 1950-tallet har jeg fra min oldemor.

Puddingformen i kobber kjøpte jeg på en auskjon i Sverige i fjor sommer for 150 kroner. Den emaljerte langpannen i herlig retro er kjøpt i Maritabutikken i Oslo for noen tiere. Begge formene er i bruk.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

SERIE: LANDLIG ANTIKK

I en serie her på bloggen vil jeg presentere antikviteter og gamle ting som spesielt passer inn i den landlige interiørstilen.

Tidligere blogginnlegg i serien

Frodige potteskjulere

Pressglass til pryd og nytte

Følg Grenseliv på Facebook og få landlig tips og inspirasjon.

//www.facebook.com/plugins/like.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgrenseliv&send=false&layout=standard&width=450&show_faces=true&font=arial&colorscheme=light&action=like&height=80

7 kommentarer

  1. Enig! Det ser så hyggelig ut! Virkelig inspirerende og spennende å følge :). Jeg gleder meg over hvert bilde og hver kommentar du deler med oss 😀

  2. Jeg har flere av disse tingene selv, men det er den kunsten å sette dem sammen jeg mangler. Den har Lars J.W. til fulle! Hadde trengt en god “stylist” jeg 🙂

  3. Hei! Min kjære mann og jeg har planer om å bygge et tømmerhus så snart vi finner en egnet tomt. Jeg følger selvfølgelig med på bloggen din og jeg håper du tilgir meg for at jeg skamløst har lagret en del bilder, spesielt fra kjøkkenet ditt, på min egen pc for å ha til inspirasjon. Jeg bruker dem selvfølgelig ikke til noe annet, men sitter med varmt hjerte og blanke øyne og drømmer når jeg ser på dem… Dere har det så utrolig vakkert og koselig!

  4. Hei. Tusen takk. Så hyggelig at du finner inspirasjon på bloggen. Lykke til med tømmerhuset. Med vennlig hilsen Lars Johan

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: