Frodige potteskjulere


Gamle potteskjulere er dekorative antikviteter som fortsatt kan brukes.

I andre halvdel av 1800-tallet kom potteplantene inn i folks finstuer. Særlig palmer og bregner var populært, gjerne plassert på en pidestall.

Norges hovedstad, Kristiania, fikk sin første blomsterforretning i 1863, leser jeg i Museumsbulletinen. Tenk det. Med potteplantene, kom potteskjulerne.

De gamle blomsterpottene er større og mer forseggjorte enn de som selges i dag. Noen er så fine at de nesten ikke trenger planter. Jeg elsker dem og har opptil flere.

I jugendperioden – mellom 1890 og 1910 – ble det laget mange fine potteskjulere i majolika, det vil si flerfarget keramikk. De kan du lett finne på markeder og er ofte priset til rundt tusenlappen, hvis de er i perfekt stand.

Men jeg har fått kjøpt potteskjulere til lavere pris. Så husk å prute. Gamle potter er nok ikke like etterspurt som de var for noen år siden.

Jeg synes de frodige, gamle blomsterpottene passer ekstra godt i svenskehuset og liker å innrede med dem.

Stor potteskjuler med lustreglasur, i jugendstil fra forrige århundreskifte. Potteskjuleren ble kjøpt på auksjon i svenske Billingsfors i fjor. Jeg fikk tilslaget for beskjedne 150 kroner.

Vårlig potteskjuler fra begynnelsen av 1900-tallet. Dekorens bueform, dannet av stilkene og bladene, gir et klart jugendpreg. Potteskjuleren ble kjøpt på gårdsauksjon i Askim for flere år siden. Mener å huske at jeg ga 600 kroner for den.

Gamle potteskjulere på pidestaller passer som hånd i hanske. Her et hjørne fra kammerset i svenskehuset.

Potteskjuler i fine farger, kjøpt på gatemarked i Paris for syv år siden. Jeg fikk den for 40 euro, altså under 400 kroner, noe som må sies å være billig for den feilfrie potteskjuleren.

Potteskjuler i funkisstil.

Potteskjuleren er produsert hos Egersund Fayancefabrik, som produserte steintøy i Norge fra 1857 til 1979. Stemplet på undersiden av skjuleren var i bruk mellom 1920 og cirka 1954.

Potteskjuleren med lekent batikkmønster kjøpte jeg på loppemarked i tenårene. Skjuleren har dessverre et skår.

Potteskjuler i hamret kobber fra 1920-tallet. Med sine lubne kuleben, er det lett å like denne skjuleren. Kjøpt for beskjedne 25 kroner i en bruktbutikk i Årjäng.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

SERIE: LANDLIG ANTIKK

I en serie her på bloggen vil jeg presentere antikviteter og gamle ting som spesielt passer inn i den landlige interiørstilen.

Tidligere blogginnlegg i serien

Pressglass til pryd og nytte

 

3 kommentarer

  1. Det var noen prakteksemplarer du hadde, jeg har mange selv, men ikke så flotte. Den blå og gule jugendpotten tar vel prisen 🙂

  2. Så fine potteskjulere! Det er så spennende å følge med på bloggen din, den er virkelig inspirerende! Det ser veldig hyggelig ut hos deg 😀👍.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: