Drivhus gjennom ett år


Det er i disse dager ett år siden drivhuset sto ferdig. Hvilke erfaringer har jeg gjort meg nå som jeg har hatt drivhus gjennom alle årstidene? Hva kan du lære?

Hovedkonklusjonen er nok at jeg ikke angrer et sekund på at jeg fikk reist dette vesle huset i hagen. Det har gitt stor glede. Året rundt.

Det var tropenatt da siste skrue ble satt i drivhuset. Min venn Henning og jeg hadde dårlig tid. Dagen etter skulle jeg feire bursdagen min, og det ville jo vært moro om det var helt ferdig til gjestene skulle komme.

Drivhuset er ikke bare for blomster og planter – men i høyeste grad også mennesker. Det har preget innredningen. En sittegruppe har fått en sentral plass. Jeg har hatt ulike sittemøbler, men med disse to vintage kurvstolene har møbleringen falt på plass.

Kurvstolene ble funnet i søppelkonteinere. Innredningen i drivhuset består bare av gjenbruk, arvet og bruktfunn. Det er nok bare selve drivhuset som er nyinnkjøpt.

Jeg husker at jeg med lite skjult stolthet kunne holde en liten bursdagsmottakelse her inne – med servering av snacks og sprudlevann. Men dette var bare forbeholdt gjestene som kom på kvelden.

Jeg lærte meg raskt at drivhuset er for varmt å oppholde seg i på en varm og fin sommerdag. Sånn sett har drivhuset kommet mer til nytte denne sommeren – med regn, lave temperaturer og vind.

Det er egentlig før og etter sommeren at drivhuset er genialt; det forlenger sommersesongen med minst en måned i begge ender – uten oppvarming. Jeg tror ikke jeg tar for hardt i om jeg sier at temperaturen inne i drivhuset i snitt holder fem grader mer enn på utsiden.

For mange er muligheten til å dyrke egen matauk hovedgrunen til at de skaffer seg drivhus. Det er da også lukten av fuktig jord og planter som gir den spesielle atmosfæren her inne og som også gjør det attraktivt som lysthus.

Hos meg kunne det nok vært grønnere. Det hadde det nok også vært hvis svenskehuset var min faste bolig. Likevel kan du få til noe uten daglig vanning i vekstsesongen.

Til bursdagen min fikk jeg to drueplanter i gave og de ble plantet i et oljefat. Stor var gleden da jeg i våres fikk se små grønne bevis på at plantene hadde overlevd. I sommer har druene sturet.

De har vokst lite og det ser ikke ut til at de vil bære frukter. Her må jeg nok jobbe mer med saken.

En tredje drueplante som ble satt i en sjarmerende sinkbadekar klarte ikke vinteren. Her har tomater i år fått bolig. Se så frodige de er blitt:-)

De ferdigkjøpte plantene har krevd mye vann, men belønner meg nå med fin tomatkart.

Hvem skulle tro at drivhuset også var til glede på vinteren? Med belysning fremsto drivhuset som det reneste isslott der det lå ute på jordet vinternatta.

Jeg liker ikke å bruke ordet magisk i hytt og pine. Men det var det det var. Magisk! Med opplyste juletrær på utsiden ble det ikke mindre stemningsfullt.

Begynner nesten å glede meg til advent allerede, i år skal jeg nok gjøre enda mer ut av høytiden i drivhuset. Og kanskje invitere til førjulsselskap? Det kom ikke mer snø i Värmland i fjor vinter enn at det holdt å måke taket en gang.

Jeg er klar for et nytt år med drivhus. Og kan anbefale alle å gjøre alvor av drivhusdrømmen.

Dette gleder mest med drivhuset:

  • Å sitte her inne på våren og høsten – når det er for kaldt og hustrig å være utendørs.
  • At pelargoniaene blir så lubne og kraftige.
  • Å høre regnet synge på taket uten at det renner inn.
  • Å tenne levende lys her om kvelden.
  • Å observere at frø spirer fortere og at plantene vokser mer villig enn om de hadde vært satt i jord utendørs.
  • At det ligger for seg selv på et jorde med kjøkkenhage.

Les også: Våronn i drivhuset

Les også: Jul i drivhuset

Les også: Drivhuset reiser seg i kjøkkenhagen

1 kommentar

  1. Ja, vår hagestue er også gull verdt. Vi bruker den fra påske og til snøen kommer 🙂 Jeg har alltid klokkeranker. De er voksevillige og blir flere meter lange på en sommer…og i år har vi sqash for første gang. Vokser enormt 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: