Uterom og hage: Våronn i drivhuset


Våronna er i gang. Inne i denne krysningen av et dusjkabinett og hageskur, kunne jeg vært hele april. At drivhuset bare lå umontert i pappesker i fjor våres, er nesten ikke til å tro.

Etter at drivhuset kom på plass i fjor sommer, er det blitt hagens midtpunkt. Jeg kan ikke forestille meg et hageliv uten drivhuset. Og det var før våren hadde kommet. Årstiden du kanskje har mest nytte av en slik oppfinnelse.

Med drivhus kan du tyvstarte sommeren og vekstsesongen. Her inne er temperaturen mange grader høyere enn ute, og det blåser ikke.

Når du synes vårdagene er litt for kalde og hustrige til å holde på ute i hagen, jekker drivhuset opp tempen akkurat så mye at det er behagelig å oppholde seg der, selv uten oppvarming. Samtidig har du utefølelsen. Min mor er med på vårpusleriene to dager før sin 60-årsdag.

I helga var det våronn i drivhuset. Solsikker har vi dyrket i flere år, men jeg skal si deg at det er stas å så dem i et ordentlig drivhus, før de plantes ut. Jeg er virkelig spent på hvordan drivhuseffekten virker på plantene.

Planteskilt er ikke bare pynt.

De holder også styr på hva som sås i de ulike pottene.

Disse skiltene i sink fikk jeg tak i hos Home & Cottage, på førjulssalg for ti kroner stykket.

I år skal jeg dyrke fram to solsikke-typer.

Den ene typen er lav og buskete, den andre er høy og slank.

En gammel krydderhylle holder styr på frøpakker og annet utstyr.

Vi må ikke glemme å ta en en hvil i godstolen – med en kopp deilig te.

Våronn i drivhuset skal bare være kos. En kopp varm te topper det hele. Det er ikke varmere i drivhuset på denne tiden av året.

En bukket marianøkleblom er tatt med inn fra hagen og gir vårstemning på bordet.

Rosekoppen er forresten et bruktkupp til 25 kroner. Koppen er fra anerkjente Roy Kirkham i England, og jeg er blitt fortalt at slike kopper nye koster 300 kroner. I drivhuset har koppen med det vakre rosemønsteret virkelig fått omgivelsene den fortjener.

Formering av pelargonia står også på lista over vårlige gjøremål i drivhuset. Plantene blir virkelig frodige og flotte her inne. Det rakk jeg å erfare i fjor.

En Mårbacka-pelargonia har overlevd vinteren og blir morplante til stiklinger og avleggere.

Trillebordet i industristil ble funnet i en konteiner i Oslo. I drivhuset er det praktisk til å sette potter på. Vannsøl tåler bordet også.

Drueplantene fra i fjor har til min store glede klart å overvintre i tønna. Druer i et grunnere plantekar viser dessverre ikke livstegn.

Siden jeg er mest opptatt av et frodig løvverk, er jeg ikke så nøye med beskjæringen av drueplantene. De skal ha det tørt, men jeg har gitt dem litt vann etter at de begynte å bli grønne.

Drivhuset er mer enn et drivhus. Det er også et uterom, et lysthus. Det gir energi og trivsel til både mennesker og vekster.

 

 

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: