Kjøp av gammelt hus er en risikosport


Vannlekkasje: Over to år etter at jeg hadde kjøpt huset, ble en taklekkasje oppdaget. Min venn Henning brukte gjenbruksmaterialer da en bit av soveromstaket måtte skiftes ut.

Å kjøpe et gammelt hus er en risikosport på høyt nivå. Jeg er sjeleglad jeg torde å kaste meg ut i det.

Mange vil nok heller hoppe i fallskjerm fra tusen meter enn å bruke flere årslønner på en potensiell vedlikeholdsbombe. Jeg var også lenge vettskremt. For at nordavinden skulle blåse rett gjennom veggen. For at morkne stigeledninger skulle ta fyr. For at bærende konstruksjoner var angrepet av stokkmaur. For at taket skulle falle i hodet på deg. Slapp av, det har bodd folk i det gamle huset før deg og de har stort sett overlevd. Det trøster jeg meg med i dag.

Myter om gamle hus lever i beste velgående. Jeg trodde lenge på dem selv. Ofte handler mytene om at det gamle huset kommer til kort i vår tid. For å si det slik: Drømmer du om moderne bokomfort med varmekabler og alt på en flate, bør du nok heller jakte på et hus med nettopp moderne bokomfort.

Vi med hang til det gamle, ser etter det stikk motsatte. Skeive gulv og ruglete vindusglass er en del av sjarmen. For andre er det grove avvik på husets tilstandsrapport.

Les også: Jeg er blitt eier av sveitserhus i Värmland

Det sies at du skal ha med deg fagmann, for å være på den sikre siden og unngå å kjøpe katta i sekken. Nja, jeg er ikke så sikker på det. Det hadde blitt som om du skulle ha med deg en samlivsekspert når du er på date. Ganske spesielt, spør du meg. Husets fine plassering i kulturlandskapet, proporsjonene på bygningskroppen som stemte så godt, høytidstemningen jeg fikk da jeg gikk inn i finstua. Det var disse tingene jeg falt for. Skulle en «fagmann» fortelle meg at jeg følte riktig?

Når alt kommer til alt må du følge hjertet og stole på magefølelsen. Drømmen om et gammelt hus er jo i seg selv ganske irrasjonell. Du er nødt til å ta en sjanse. Det var jeg blitt fast bestemt på da jeg var på den 18. visningen og sto på trammen til svenskehuset. Så fikk jeg heller ta de praktiske overraskelsene når de måtte komme.

Hittil har jeg notert meg snøfonner i stuegangen, invasjon av mus, frosne vannrør og en aldri så liten vannlekkasje i soveromstaket. Min gode venn Henning reparerte soveromstaket ved å bruke gjenbruksmaterialer. Et byggefirma tettet lekkasjen på taket utvendig.

Jeg er sjeleglad for at jeg var intetanende om hva som skulle komme. Ellers hadde jeg nok fortsatt bare drømt om drømmehuset.

Denne artikkelen har også stått på trykk i Lev Landlig, utgave 10, 2014.

Følg på Facebook

//www.facebook.com/plugins/like.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgrenseliv&send=false&layout=standard&width=450&show_faces=true&font=arial&colorscheme=light&action=like&height=80

5 kommentarer

 1. Her i bestemorhuset har vi +4 i trappegangen når det er kaldt, og det lever vi greit med. Bruksrommene blir varme, men tøfler er påkrevd. Det var en ganske stor overgang fra gulvvarme i leilighet til gamle stubblofts-gulv!

 2. Hei.
  Jeg fikk også noen overraskelser, da jeg overtok mitt gamle hus.
  Her i mitt gamle hus, har jeg god varme i den lille stua, og kammerset når jeg fyrer.
  Da huset ble restaurert, måtte to vegger på enden av huset byttes ut pga råte.
  Det ble lagt fliser på gulvet, uten varmekabel under. Så jeg har et lite, veldig kaldt kjøkken, som godt kan brukes til kjølerom når jeg ikke setter på varme. En tredjedel av kjøkkenet inneholder grue og bakerovn.
  Gamle hus er jo i de fleste tilfeller kalde.
  I tilbygget til huset, som er helt nytt, valgte jeg varmekabel, så på bad og yttergang er det varmt og godt.
  Vedkomfyr i stuen.
  Bruker også tøfler, eller gode ullsokker.

 3. Takk for en inspirerende blogg! Jeg endte også opp med å følge magefølelsen og sitter nå med mitt vakre torp i Värmland. Tiden vil nok vise meg noen overraskelser, men enn så lenge satser jeg på at de ikke vil ta vekk gleden over at jeg til slutt fant torpet med sjelen i behold:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: