Slik lager du tvare – en gammeldags visp


Denne vispen er god å bruke og pen i krukka med kjøkkenredskaper. Her gir Henning deg oppskriften på hvordan du enkelt kan lage din egen visp – fra før plastredskapenes tid.

Tvare eller tvuru – kjært barn har mange navn – er et gammelt kjøkkenredskap til å røre i gryter eller stampe grøt med.

På gården som Henning har overtatt etter sine besteforeldre var det flere tvarer. Slik ble han kjent med det gamle kjøkkenredskapet. Med prøving og feiling har utviklet en metode for å lage dem.

Når en tvare skulle lages, ble lengden tilpasset bruken. En stor, god tvare på en halvmeter ble brukt til ysting eller koking av store grøtporsjoner. Tvaren var også et godt redskap ved tilbereding av kålrot- eller potetstappe, ifølge Wikipedia.

Vår tvare lages av furu, men du kan også bruke gran. Å bruke toppen av juletreet da høytiden var over, var ikke uvanlig.

Slik gjør du:

1. Hugg et yngre furutre, ca 3-4 meter høyt. Husk å spørre grunneiere hvis du hugger på andres eiendom. Se til at du finner et tre som har en jevn rekke med kvister, og at de ikke er knekt.

De to nest øverste kvistkransene er passelig slik at du får to visper av ett tre. Toppskuddet blir for lite og mykt til at det kan brukes. Passende tykkelse på vispen er 2-3 cm.

2. Grovkapp emnet ca 4 cm lengre enn enden på vispen (ca.25 – 30 cm lang) og
vispetinnene ca 8 cm lange.

3. Flå av all bark straks når emnet er kappet. (Må være tint.) En sparkelspade av stål er best egnet til å flå av barken. En kniv kan bli for skarp og skader lett treverket. Bark som tørker på vispeemnet er det veldig vanskelig å få av når vispen skal bearbeides.

Jo nøyere du er når du flår vispen, desto mindre pussearbeid får du til slutt.

4. Vispen må nå tørke. Dette avhenger veldig av temperatur og luftfuktighet.
Henger vispen varmt så er den nok klar til å bearbeides etter et par måneder.

5. Finkapp i begge ender, ca 2 cm under kvistkransen og du lager den så lang du får til i andre enden. Tinnene kappes ca 4 cm lange. Mål for å få dem like.

6. Nå pusses alt godt. Pussepapir i korning 80 er passe. Rund av tinner og
endene på tvaren, slik at de ikke fliser opp.

Vispen vaskes som annen kjøkkenredskap av tre. Den får etter hvert en flott patina og farge når du bruker den i fargeholdige matvarer som frukt, bær og fetere matvarer. Vispen passer perfekt inn i den landlige kjøkken.

Følg på Facebook

//www.facebook.com/plugins/like.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgrenseliv&send=false&layout=standard&width=450&show_faces=true&font=arial&colorscheme=light&action=like&height=80

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: