Tulipaner, påskeliljer og andre løkblomster: Slik planter du vårløk


Jeg elsker at løkblomstene stikker opp i hagen om våren. Kanskje fordi løkene er de første blomstene som kommer hos meg etter den lange vinterdvalen?

Nå legges grunnlaget for vårens vakreste eventyr. Hagen min har fått påfyll av flere typer blomsterløk. Grunnen til at løkene skal plantes nå på høsten, er at de trenger en periode med lav temperatur for å kunne blomstre, det vil si en vinter.

Jeg har satt påskeliljer og scilla langs grusgangen og tulipaner i staudebedet. Snøklokker og krokus
kommer i jorda neste helg. Jeg har også lyst til å prøve meg på løker i drivhuset for å få tidligere blomstring.

Les også: Påskeliljer og tulipaner i jorda

Du kan aldri sette nok løk. Det er i hvert fall min erfaring etter vårens blomstring. Der du drømmer om et gult teppe av påskeliljer i engelsk cottage garden-stil, kan virkeligheten bli langt mer glissen. Så når det gjelder løk kan du tillate deg å fråtse.

Her i Sverige selges løk heldigvis i løsvekt til en langt rimeligere pris enn i Norge. Du kan også bytte til deg løk fra andre hageeiere. Selv har jeg fått mye scilla av farmor.

Hva slags blomsterløk skal du velge?

Blomsterløkene omtales mest som blomsterløk, selv om flere av dem egentlig er knoller. Dette gjelder for eksempel krokus og gladioler. Det flotte med blomsterløk er at de har bittesmå blomsteranlegg allerede nå, slik at de vil ganske sikkert vil blomstre neste år. Blomsterløk har dessuten bra herdighet.

Hva slags blomsterløk du vil plante velges med hjertet. Hvor i hagen de skal plasseres velges så ut fra hva du har valgt og hva du har muligheten til. Uansett om du har en stor eller en liten hage, finnes det alltids et sted hvor du kan plante blomsterløk.

Det er også lurt å tenke på når de forskjellige løkene blomstrer; sene tulipaner og forskjellige Allium blomstrer i juni, da man har begynt å klippe plenen. Disse passer derfor perfekt i blomsterbedet, der du kan bytte de ut med sommerblomster senere i sesongen.

Hvor kan du plante løken?

  • Blomsterløk som passer på steder der de kan spre seg: Krokus, snøstjerner(Chinodoxa), vinterblomst (Eranthis hyemalis), påskeliljer, pinseliljer og andre Narcisser, Perleblomst (Muscari), Scilla, Anemoner, Klosterkokke (Leucojum). Alle disse kan også settes i et etablert blomsterbed.
  • Blomsterløk som passer i blomsterbedet: Tulipaner, Allium, Keiserkrone (Frittallaria), liljer, Ranunkler, stjernehyasint (Camassia), Iris hollandica.
  • Disse passer i plenen: Tidligblomstrende planter som Krokus, snøklokker (Galanthus) og vinterblomst (Eranthis hyemalis), våriris (Iris reticulata).
  • Blomsterløk som rådyrene ikke liker: Allium, vinterblomst (Eranthis), Klosterklokke (Leucojum), Keiserkrone (Frittalaria), Narcisser, og Stjernehyacint (Camassia).

Hvordan plantes blomsterløk?

Blomsterløk kan plantes fra de kommer i butikkene i slutten av august, til frosten kommer. Det er lurt å plante så tidlig som mulig. Da rekker løkene å danne røtter før frosten setter seg i jorda.

Løker som blir godt etablert om høsten har lettere for å klare seg gjennom vinteren. I tillegg er utvalget i butikken alltid størst tidlig på høsten.

Slik planter du

  • Grav et romslig hull, løsne opp jorden slik at løkene lett kan etablere røtter. Er jorden hard og inneholder jorden mye leire, bør du gjøre den “lettere” ved å blande inn sand, torv og litt kukompost.
  • Løkene skal legges så dypt at de ikke skyves opp av frosten, men grunt nok til at de vil “orke” å blomstre til våren. Sett de 2-3 ganger dypere enn de er høye, dvs en 4 cm høy løk plantes 8-10 cm dypt. Sjekk hva det står på pakken.
  • Sett løkene og knollene med spissen opp. Setter du dem feil vei vil de som regel klare å komme seg opp, men det vil ta lenger tid. Det blir finest å legge samme type løk på samme sted, slik at det blir mange sammen. Du kan også sette flere typer løk på samme sted.
  • Ha jord tilbake oppi hullet og vann. Er høsten tørr kan det trengs å vanne flere ganger slik at de nye røttene ikke tørker ut.
  • Det er lurt å skrive navnet på planten på en etikett som du stikker halvveis nedi jorden. Til våren har du kanskje glemt hva du plantet der.

Hva gjør du etter at løken har blomstret?

Etter at de vårblomstrende løkene har blomstret ferdig, bør de få stå i fred og visne ned. Da trekkes næringen tilbake til løkene, omtrent som trær trekker næringen tilbake fra bladene om høsten. I denne perioden trenger løkene næring, det er nå de skal “vokse seg fete”.

De fleste løker vil blomstre om igjen til neste år, men tulipaner kan ofte være mer vanskelige. De er allikevel så skjønne at det ikke kan hindre oss i å plante dem.

En del blomsterløk formerer seg med frø eller ved å danne sideløker. Disse kan etter hvert danne hele tepper med blomster med årene, og bli bare finere og finere. Hvis du vil la de få spre seg, planter du dem på steder der de kan få stå i mange år uten å bli gravd opp, som under busker og trær eller i plenen.

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter

Sjekk ut Grenselivs temaside om hage

Følg på Facebook

//www.facebook.com/plugins/like.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgrenseliv&send=false&layout=standard&width=450&show_faces=true&font=arial&colorscheme=light&action=like&height=80

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: