Nye dører i gammel stil til sveitserhuset: Dørmysteriet i andre etasje


Ingen av de tidligere eierne kunne huske. Det var et mysterium hvordan den gamle døra ut til verandaen i andre etasje hadde sett ut.

Det er kanskje ikke så rart at den opprinnelige døra hadde gått i glemmeboka. De jeg kjøpte huset av var barn under moderniseringen på begynnelsen av 1970-tallet. Og gamlemor i familien har demens og trodde hun fortsatt eide huset…

I første etasje kunne heldigvis et gammelt bilde fortelle om utseendet på den originale døra: Pardør, fyllinger, vinduer med sprosser, høy og smal.

Jeg diskuterte saken med Woie Snekkerifabrikk, som lagde dørene for meg. Kanskje en enkelte “verandadør” ville passe bedre i andre? Eller skal vi slå til med like pardører både oppe og nede? Hva vil være det historisk korrekte?

På visning i et lignende hus for flere år siden bet jeg meg merke i at huset hadde lik “inngangsdør” som i første ut til verandaen i andre etasje. Og her snakker vi om originale dører på et sveitserhus. Dermed er det ikke umulig at det også kunne ha vært sånn hos meg. Snekkerifabrikken mente det også ville bli penest med like dører.

Les også: Henning setter inn ny dør i gammel stil i svenskehuset

Da snekkeren rev av panel for å avdekke de opprinnelige døråpningene, viste de seg å være omtrent like store. Dermed var det ingen tvil: Jeg bestilte to like dører, tegnet etter det gamle bildet. Det eneste som skiller er at døra i andre er ti centimeter lavere.

Med vindu var jo dørene dessuten litt verandadøraktige. Egentlig var det ikke noe inngangsport på gamle hus. Det som skilte inne- og ytterdører var at sistnevnte hadde en vannlist nederst, ifølge gamletrehus.com. Sånn sett er gamle hus enkle og reale.

Etter at dørene kom på plass (listingen innvending gjenstår oppe), er jeg sikker på at jeg har truffet rett valg for det gamle huset. Det gir mening å bidra til at fasaden på et over hundre år gammelt hus blir mer original

2 kommentarer

  1. Så flott huset ditt har blitt! Dørene ser helt riktige ut, og bidrar til en helhet og symmetri som er huset verdig! Spennende å følge utviklingen, Lars Johan. Relaterer jo selvfølgelig til vårt gamle tømmerhus. Det har nok ikke den samme yndighet over seg, som ditt gulmalte med sine hvite blonder. En venn karakteriserte huset vårt som “et norsk troll med brudekrone”, det syns jeg var ganske fint sagt. Tror at en av de siste oppgraderingene på vårt, før vi overtok, må være fra noenlunde samme tidsepoke som ditt hus, for de forsøkte å lage det litt “sveitseraktig” med inngangspartiet som vi nå har tilbakeført ganske lik det originale. Ha en strålende høst der borte i grenseland! Hilsen Marianne
    (Storeggen.wordpress.com)

  2. Hei og tusen takk for hyggelig tilbakemelding, Marianne. Huset ditt ser jo bare herlig ut. Skal sjekke ut sveitserverandaen din:-) God høst til deg også. Mvh Lars Johan

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: