Invasjon av mus i huset – igjen?


Det ligger an til museår og ekspertene råder folk til å forebygge uønsket innflytting, leser jeg i avisa. Det får meg til å tenke på vinteren for to år siden. Den ble ganske ufyselig i svenskehuset. Jeg ble invadert. Av små, brune gnagere.

Det var fillerya på ganggulvet som avslørte at jeg ikke var alene i huset. Rya hadde fått store hull og var brukt som bolmateriale av okkupantene. Mitt første nederlag som huseier var et faktum.

Jeg trøstet meg med «Musevisa» til Prøysen og Disney-filmen der mus syr Askepotts ballkjole. Joda, mus er søte og sympatiske skapninger i kunstens verden. Men i det virkelige liv er og blir de uhyggelige.

Det var bare å erklære krig. Jeg hadde ingen tid å miste. 24 mus med fri tilgang på vann, mat og reirplasser kan ifølge ekspertene formere seg til 2000 på åtte måneder. Mus er ikke bare-bare.

Les også: Mus i huset på Karlsfors

Jeg må innrømme at museinvasjonen i fjor vinter gikk utover det sosiale livet i huset. Du kvier deg for å invitere overnattingsgjester når de risikerer å finne muselort i sengetøyet eller tråkke på en musefelle. Vet musene selv hvor mye ugagn de steller i stand? Selv søkte jeg dekning i kammerset mens musene herjet i andre etasje.

Store mengder med feller ble kjøpt inn. Hver gang jeg kom til svenskehuset, var jeg spent på om nye mus hadde gått fem på. I tillegg satte jeg ut skåler med gift, som krypene forsynte seg grovt av.

Det manglet ikke på «kjerringråd» fra bloggleserne; alt fra å tette sprekker med stålull til å legge einerkvister rundt hushjørnene. Jeg holdt meg til feller og gift. Det var effektivt nok. Men som et forebyggende tiltak prøver jeg stadig å bli venner med naboens katt.

Etter to-tre måneder hadde jeg vunnet krigen. Avslutningen ble nokså blodig. Musa hadde bare satt fast det ene beinet i fella og klarte å bevege seg fra gangen til gjesterommet, før den døde under toalettbordet. Jeg føler at jeg fortsatt vasker vekk størknet blod. Men jeg ser ikke på meg selv som morder.

Feller og gift er forlengst blitt fast inventar i huset for å redusere museplagen. Jeg håper også nye inngangsdører gjør sitt. De gamle dørene var så glisne at musa kunne fint ta seg inn. Luftelukene i krypkjelleren skal også få netting.

Jeg håper derfor jeg er nokså godt rustet for et nytt angrep, selv om det meldes om ekstra mange smågnagere som er på vei inn i hus og hytte denne høsten.

Slik blir du kvitt mus

  • Mus trenger mat, vann og bolplasser. Klarer du å fjerne dette, og i tillegg hindre dyrene å komme inn, er du kvitt problemet med mus i huset.
  • Alle åpninger bør sikres med kraftig metallnetting, og man må sjekke sprekker rundt dører, vinduer, beslag og gjennomføringer for rør. Sprekker kan tettes med spesiallaget tettepasta.
  • Husmus er dyktige klatrere, og derfor skal helst åpninger som er høyt oppe på huset også sikres.
  • Områder både ute og inne må ryddes for spiselig søppel og matrester. Mange glemmer sekker med hunde- og kattefôr i boder eller garasje, eller poser med gressfrø og fuglemat.
  • Har mus først etablert seg inne i huset, er både feller og gift effektivt for å bekjempe dyrene.
    Kilde: Tønsberg Skadedyrkontroll og Bayer Garden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: