Før og etter: Frodig staudebed på ett år


Jeg kan nesten ikke fatte at dette bildet bare er tatt for ett år siden. Uteplassen er gravd ut, og jeg har lagt jorda oppe på plenen for å skape et bed. Studene ble plantet i matjorda som fantes, men jeg har fylt på med kukompost flere ganger i senere. Skogbregner var det første som ble plantet.

Et av triksene for å få et flott staudebed raskt er å plante tett i tett med planter. Det fyller opp bedet og hindrer ugress. Jeg hamstret stauder på billigsalg. På denne tiden av året kan du gjøre kupp på plantesenteret. Jeg brukte i tillegg stauder som allerede var i hagen eller som jeg har fått. Jeg delte plantene opp slik at jeg fikk flere. Bedet har fem stauder av hver sort for helhetens skyld.

Oktoberrose eller oktobergknapp blir virkelig stor og fin på bare ett år. Denne kommer fra mitt barndomshjem i Indre Østfold og vekker gamle minner.

Mot den singellagte sitteplassen ble bedet kantet med stein funnet i skogen og åkerkanter. En del av en gammel grisetro bryter opp i steinrekkka og gir fin vokseplass til en bunndekker.

Ett år etter at staudebedet ble anlagt skulle en tro at det alltid har ligger der. Staudene har satt seg og vokst mye på en sesong. Mange av staudene blomstrer tidlig på sommeren og jeg prøver å finne flere slag som vil gjøre bedet fargerikt og flott også utover høsten.

I siste utgave av Lev Landlig skriver jeg om hagens arvesølv, nemlig staudene.

Les også: Kunsten å anlegge et staudebed

Sjekk ut Grenselivs temaside om hage

2 kommentarer

 1. Oi oi som staudebedet har eksplodert i løpet av et år. Helt utrolig fint og så artig. Tenker det gir en god følelse!

 2. Hei.
  Herlig blogg du har. Og så mange gode tips du kommer med 🙂
  La deg rett inn i blogglista mi, her vil jeg følge med.
  Har sjøl ett gammelt småbruk og holder på å anlegge hage og få orden på uteområdet, så alle tips mottas med takk.
  Skulle du få lyst til å være med på give away hos meg, så vil det være hyggelig.
  Bare å gå inn på Mor Ingers hus.
  Hilsen Inger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: