Hos Selma Lagerlöf på Mårbacka


Om sommeren er det fint å legge seg på hjul og oppdage nye landlige steder her i Värmland. Her om dagen besøkte jeg Selma Lagerlöf sitt hjem i Sunne. For et besøk. Jeg merker at dette vil jeg leve lenge på.

Forfatteren og nobelprisvinneren er verdenskjent, mindre kjent er kanskje gårdbrukeren og hageentusiasten Selma Lagerlöf. På Mårbacka kan du se og dufte hennes sans for landlige gleder. Vi tar vel ikke for hardt i om vi kroner Selma til dronning av landliv.

Hagen er gjenskapt slik hun fikk anlagt den på 1920-tallet. Kjøkkenhagen gjorde spesielt inntrykk, med sine rabatter av både grønnsaker og blomster. Tenk å få til noen sånt i egen hage. Grønnkål og ringblomster skal jeg så avgjort ha i min egen kjøkkenhage neste år.

Og så var det dammen Selmas far diket ut da…Jeg tror ikke det er noen vei utenom. Jeg må få meg vannliljedam på Karlsfors.

En omvisning inne i herskapshuset kan absolutt anbefales. Museumsbutikken, med salg av mårbackapelargoniar og stauder fra hagen, er også verdt et besøk. Men det var ute i solskinnet Mårbacka tok seg best ut augustdagen jeg var så heldig å få komme på besøk.

Les mer om Selma Lagerlöf (1858-1940) og Mårbacka.

Foto: Mårbackastiftelsens arkiv

Foto: Mårbackastiftelsens arkiv

5 kommentarer

  1. Hit MÅ jeg bare!! Har akkurat lest ferdig bøkene om Selmas liv på gården, både som unjente, og fra boka Høst, hvor hun kommer tilbake dit. Hadde vært herlig å se dette in real også 🙂

  2. Jeg elsker Mårbacka og har vært der flere ganger. Bruker å være på Selma spa i sunne minst en tur i året 🙂 Har du vært på Rotneros?

  3. Det hørtes ålreit ut. Nei, har ikke vært på Rotneros, men man kjører forbi på vei til Mårbacka? Du anbefaler et besøk der også?
    Hvordan er spa hotellet, forresten?

  4. Rotneros ligger litt før du kommer til Selma spa. Kjempestor, flott herregårdspark. Ligger bilder derfra inne i albummene mine på FB. Selma spa er deilig, avslappende, med veldig god mat, gode senger og deilig spaavd. Kan absolutt anbefales som et avbrekk i hverdagen 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: