Gammeldagse dører fra Woie Snekkerifabrikk i Nord-Norge til huset i Värmland


Svenskehuset skal få nye dører i gammel stil. Woie Snekkerifabrikk i Leknes i Nordland har gjort en veldig god jobb, synes jeg. De har mailet bilder som en smakebit på hva som er på vei.

Snekkerverkstedet har laget kopier av den gamle døra, som ses på et fotografi fra husets barndom på begynnelsen av 1920-tallet. To dører har jeg bestilt, slik at det blir utskiftninger både i første- og andre etasje på verandaen.

Den doble standarddøren som snekkeren sendte mms-bilde av ble for bred og lav for husets proporsjoner. Plastikkoverflaten ville heller ikke harmonere med den rustikke kledningen.

Det aller beste ville være tredører mest like de originale, som passer i de opprinnelige døråpningene i veggen. Smalt og høyt, i flukt med vinduene. Et lite snekkerverksted kunne lage hva jeg jaktet på. Til en lavere pris enn hva de masseproduserte A4-dørene koster.

Les også: Huset får tilbake sine opprinnelige dobbeltdører

Det var som om fortennene ble trukket ut, da de gamle pardørene ble fjernet og erstattet med ny enkeltdør på 1970-tallet. Men de forrige huseierne skal ha honnør for at vinduene ble byttet ut med nøyaktige kopier fra et lokalt snekkerverksted her i Årjäng. Dette verkstedet ble først kontaktet, men de pensjonerte snekerne lagde ikke lenger vinduer og dører.

Jeg startet derfor dørjakten på nettet og kom over Woie Snekkerfabrikk på Finn.no. Noen synes kanskje det er vanvittig å bestille dører 140 mil unna, men slik blir det lett når du fråtser i tilbud på nettet. Trøsten er at dørene blir fraktet gratis i Norge.

Jeg tror ikke de som forstår seg på gamle hus vil synes at dørene er så aller verst. Dørene i gamledager var sjelden hvitmalte. Jeg har valgt fargen dempet olivengrønn, en staffasjefarge fra sveitserperioden, funnet i Jotuns historiske fargekart. Og for dem som lurer: Selvsagt slår dørene innover, som seg hør og bør i gamle hus.

Det skal bli innmari moro å få dørene på plass. De blir et smykke på huset, og vil gi et solid førsteinntrykk når gjester banker på.

1 kommentar

  1. Vakre. Jeg kjøpte slike fra et annet firma til mitt hus og oppdaga etter kort tid at de ikke tålte vann, var laga av mdf og ikke tre, ble reklamasjon, masse krangling med firmaet, men nå er de der flotte og i samme farge som disse. Dør gjør noe med en fasade.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: