Minne fra Jubileumsutstillingen i 1914 på veggen i svenskehuset


I dag er det nøyaktig 100 år siden Jubileumsutstilllingen i Oslo åpnet. Jeg synes det derfor passer godt å vise dere dette fotografiet, som er en hyggelig souvenir fra utstillingen.

Kanskje har du samme bilde? Jeg har sett det hos en del brukthandlere opp gjennom årene og tror det neppe er veldig sjeldent. Dog har jeg fått mye skryt for den fine brune mahognyrammen, som ikke skal være helt vanlig. Det mest spesielle med bildet er kanskje den lange og smale formen. Her får du utstillingsområdet i skikkelig vidvinkel.

Bildet kjøpte jeg på Ekebergmarkedet i Oslo for mange år siden. Jeg tror selgeren forlangte 200 kroner, selv om det var priset til 400. Kanskje jeg fikk avslag fordi jeg bare var en unggutt på antikvitetsjakt? Jeg aner ikke dagens verdi, men det er mulig minnegjenstander knyttet til feiringen av Grunnloven og Norges selvstendighet har fått økt interesse når vi nå markerer 200-årsjubileum for begivenhetene i 1814 og Jubileumsutstillingen blir rekonstruert. Det er jo lov å håpe på verdistigning.

Jubileumsutstillingen, som åpnet i Frognerparken 15. mai i 1914, var en sentral del av 100-årsfeiringen for riksforsamlingen på Eidsvoll. Utstillingen hadde 1,5 millioner besøkende og besto av 216 byggverk oppført for anledningen, står det å lese på Wikipedia.

Bildet mitt lå i boden i mange år. Etter at jeg kjøpte huset i Sverige, ble det med over grensa. For bildet matcher jo husets alder. Selv om jeg ikke har rukket å pusse opp forstugangen, har jeg hengt bildet der, over døren til finstua. Jeg synes det har fått en fin plassering. Å henge bilder over dører er forresten et triks for å få et rom til å virke større. Svenskene får uansett si hva de vil.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: