Mary Gregory: Glasskatter i vinduskarmen


På øverste hylle i Fretex-butikken sto den der. Det var nesten ikke til å tro. En Mary Gregory!

Jeg håpet ingen andre hadde fått øye på skatten, strente bort til hylla og tok den i hendene. Helt skadefri. Da jeg fikk se prislappen, var det helt klart at ingen hos Fretex hadde hørt om Mary Gregory.

En beskjeden 100-lapp var vasen priset til. Det er ikke mer enn ei krone for hvert år denne skjøre gjenstanden har overlevd. Ja, for den er nok rundt 100 år.

Vasen ble min og jeg gikk ut av bruktbutikken med følelsen av å ha gjort et skikkelig varp. Lenge hadde jeg vasen på et sort brett på spisestuebordet i Oslo og bare beundret den. Men den ble tatt med til svenskehuset. I byen prøver jeg å stramme opp og forenkle interiøret (selv om det er vanskelig).

Les også: Vasekupp på antikkmarked i Oslo

Denne vasen er akkurat hva jeg liker av nips. Både formen og sortfargen tiltaler meg. Når du i tillegg vet hva det er for noe, altså en Mary Gregory, ja da kan det ikke bli bedre.

Disse grønne glassene hadde jeg fra før. De er arvet av grandtante Gerd, de kom fra hennes manns barndomshjem og det ble sagt at de var svært gamle.

Vi barna skulle egentlig bare få ett glass hver, men jeg fikk også det som var tiltenkt min søster. Dette var nok en arv for spesielt interesserte. Med vasen fra bruktbutikken har jeg fått en liten samling av Mary Gregory-gjenstander. Jippi!

Jeg har kanskje sær smak, liker godt det litt odde og aparte. Jeg tipper at du ikke har sett denne glasssamlingen på noen interørblogg før. Men den kler et gammelt hus.

Hva er så Mary Gregory? Det er betegnelsen på glassgjenstander med hvit dekor av lekende, viktorianske barn. Disse gjenstandene ble produsert på midten av 1800-tallet i Böhmen og ble blant annet eksportert til USA. En amerikansk formgiver for glass ved navn Mary Gregory (1856–1908) kopierte motivene, og glassene ble oppkalt etter henne. Utover på 1800-tallet begynte andre land å lage samme type glass, står det å lese i Ellen Ørnes` Antikvitetsleksikon.

Ta en titt i kjeller og på loft, kanskje du har en Mary Gregory du også? Glasset fortjener å få en plass i sola. Da blir det liv i det.

Jeg gjorde forresten et annet antikkupp hos Fretex her om dagen. Det skal jeg fortelle om litt senere…

3 kommentarer

  1. Sånt glass er bare fantastisk. Jeg kjøpte en himmelblå vase for noen år siden og ga 300 kr. den gang. Ikke stor, men en fantastisk blåfarge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: