Huset får tilbake sine opprinnelige dobbeltdører


I gamle dager: Bildet skal være fra 1922 og viser tydelig den opprinnelige døra. Gutten på fanget var faren til de som solgte meg huset. Han sitter på fanget til sin farmor, som bodde i huset på den tiden.

Da jeg oppdaget en snøfonn på ganggulvet i vinter, tenkte jeg at det var på tide å bytte ut dørene. De er mildt sagt luftige! Vannrøret kan også ha godt av en varmere gang.

Dørene i forstugangen og ut til verandaen i andre etasje er fra 1970. Da gjennomgikk huset en stor renovering, og de gamle dørene ble fjernet. Det var som om begge fortennene ble trukket ut.

Døråpning: Snekker Ronnie jakter på den opprinnelige døråpningen.

Heldigvis har jeg et gammelt bilde som viser hvordan den originale døra så ut i første etasje. I andre etasje vet jeg ikke hva slags dør som var den opprinnelige. Husselgerne var barn da dørene ble byttet ut og kan ikke huske. Kanskje ikke så rart. Men det er ikke umulig at “verandadøra” i andre etasje var som inngangsdøra. Det har jeg i hvert fall sett på andre eldre hus.

Snekkeren sendte med mobilbilder av dobbeltdører fra byggevarehuset. Men de moderne dørene er altfor brede og lave til å passe på et hus i sveitserstil. Proposjonene blir helt feil. En finish av formpresset plast, vil heller ikke harmonere med det gamle huset.

Det var målene på den opprinnelige døråpningen som bestemte hvor stor dørene skulle bli. I helga hjalp snekkeren meg med å finne åpningen.

Ny dør: Familien samlet på verandaen etter at ny dør er satt inn. Bildet skal være fra 1970.

Karmålene nede er 130 cm ganger 230 cm, så dobbeltdøra må ha vært forholdsvis smal og høy sammenlignet med dagens standard.

For å få dører så lik originalen som mulig, måtte jeg gå til et snekkerverksted som fortsatt holder dørhåndverket levende. Her kunne jeg også få dører som hadde samme vindu og speil. Jeg har bestilt lik dør i andre etasje, bare at den er litt lavere.

Dørene skal leveres i den samme olivengrønne fargen, som jeg allerede har begynt å bruke på andre deler av huset. Gamle dører var aldri hvitmalte. En skreddersydd tredør kan absolutt konkurrere i pris med standarddører fra Makker`n.

Jeg gleder meg som en unge til å få de nye dørene. Det gir en god følelse å bidra til at husets fasade blir mer opprinnelig. Og det skal bli komfortabelt med en varmere gang, hvor det ikke snør inn.

Mer originalt: Det gir en god følelse å bidra til at husets fasade blir mer opprinnelig.

Byttes ut: Døra fra 1970-tallet er moden for utskiftning.

Trekkfullt: Jeg gleder meg til å få en lunere gang med tette dører. Da blir det nok mer moro å pusse opp her.

6 kommentarer

  1. Du er så flink og det er så moro å følge med deg på dette ag andre prosjekter !
    Stå på Lars Johan 🙂

  2. Med disse dørene blir det virkelig stil over huset! Alt du gjør vil jo øke verdien enormt om man en en gang av en eller annen grunn skulle selge det. Men akkurat nå er det selvsagt egen (og gjesters) trivsel som teller.

  3. Det var et virkelig godt, lærerikt og inspirerende blogginnlegg om dørrestaurering, Tone Oppsato.
    Jeg har hørt fra “eksperter” at en ikke skal være altfor nøye når en pusser opp gamle dører. Det var vel den konklusjonen du også kom fram til. Inne har jeg begynt å male dørene hvite, men får lyst til å prøve meg på andre farger, slik som du.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: