Olivengrønne detaljer i utestua


Jeg pusser jo opp kammerset, men med fuglekvitter og vår, hvem kan drive inne da?

Jeg skal innrømme at funnet av den riktige grønnfargen til detaljer på huset også bidrar til at det er mer fristende å gjøre utestua sesongklar enn å male tak hvite innendørs.

Som huseier må det da være lov til å leke litt også. Det har vært nok alvor med frosne vannrør og rørleggere som ikke har dukket opp.

Jeg hadde sett den på gamle dører og porter, kanskje på en hagebenk. Grønnfargen, altså. Jeg fornemmet fargen, men den var ikke så lett å finne igjen i noen malingsbutikk.

Men så kom jeg over Jotuns historiske fargekart på nettet. Der ble “min” grønnfarge presentert som staffasjefarge på sveitserhus, altså en farge som skulle fremheve snekkerglede og detaljer.

Olivengrønn dempet 5219-G67Y. Det måtte være den riktige kuløren, selv om du aldri får svaret før du selv får malt opp en prøve.

Joda, jeg hadde funnet grønnfargen. Jeg var ikke sein om å begynne på utgangsdøra. Jeg pimpet også det trehvite plantebordet, som vinteren hadde fart stygt med.

Og ikke nok med det: Med den rette grønnfargen i hus, var det ingen grunn til å vente med takbjelkene, som nærmest skrek etter et malingsstrøk. Det er veldig deilig å fjerne spor fra 1970-tallet, slik som brun beis.

Jeg kommer til å bruke grønnfargen flere steder. Begrensningens kunst er ikke noe som heter her, overdrivelse vil i verste fall skape helhet. Hva med å male hele utestua olivengrønn?

4 kommentarer

 1. Blir fint dette, men det er nok mye lysere og lettere å kombinere med annet, den hvite du har der. Nå banner jeg vel i kjerka, men du må ikke bli fornærmet – den gulfargen på huset ditt, den er ikke jeg så glad i. Blir for lyse gul for meg. Ville nok hatt huset rødt jeg da……unnskyld…..

 2. Hehe…jeg stiller meg laglig til for hugg, så det er bare å si sin mening om fargene.
  Sveitserhus hadde aldri rødt eller hvitt som hovedfarge. Synes det er litt morsomt å ha farger som er “riktige”.
  Kan hende bildene lyver, men huset mitt er ikke lysegult. Det er derimot malt i lys oker, som er en forholdsvis mørk gulfarge. Den var veldig vanlig på sveitserhus.
  Hvitt ble brukt som staffasjefarge, men jeg kommer nok til å bruker mer grønt. Den synes dessuten ikke møkka så godt på.
  Har andre meninger om fargene, fyr løs…

 3. Ok, oker høres fint ut. Det er vel bare bildene som lyver.
  Burde vært en tur hos deg og sett med egne øyne 🙂

 4. Veldig fint med det grønne..har brukt en lignende på noen hagemøbler. Tror den het barlind, men den er ganske så lik din 🙂 Fin farge til mitt røde hus også!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: