Klart for oppussingsaction i kammerset


I over to år har jeg stirret på hvite vegger og gledet meg grønn. For ja, disse sykehusveggene skal bli mindre sterile og mer varme. Jeg tror jeg velger meg lindegrønn.

Etter at jeg ble ferdig med å pusse opp kjøkkenet, er tiden inne for å gå løs kammerset. Jeg kaller det kammers. Jeg liker så godt dette gammelmodige navnet på rommet mellom kjøkkenet og finstua. I dag heter vel egentlig rommet dagligstue. Eller enda verre; tv-rom. I mitt tilfelle kunne jeg også brukt peisestue, siden jeg har nettopp en peis her inne. Men det blir liksom for moderne å bruke slike navn i mitt gamle hus.

Som på kjøkkenet, har jeg ikke ambisjon om noe annet enn overflateoppussing på kammerset. Rommet er egentlig godt vedlikeholdt. Kammerset har vært flittig i bruk siden jeg overtok huset. Dermed har det også vært fullt møblert. Nå er sofagruppen dekket med dynetrekk og småsakene ryddet vekk. Jeg er klar for oppussingsaction! Jeg tyvstartet med å male peisen i romjula:-)

Det originale paneltaket skal få minst to strøk hvit linoljemaling. Så er det selve veggene da. De har en typisk 1970-talls strietapet, som er overmalt. Jeg har lyst på fargen lindegrønn, som jeg har sett i stuerom i gamle hus. Med denne fargen vil rommet få et autentisk preg, til tross for nyere veggbekledning.

Les også: Tregulvet fram i dagen

Gulvet er jeg mer usikker på. Det har et nokså nytt belegg, men salgsprospektet lover tregulv under. Jeg har forsøkt å fjerne belegget, i håp om å få frem planken, men det sitter veldig godt fast. Jeg var altså ikke så heldig her som på kjøkkenet og i gangene.

Under belegget er det også lagt en plate. Jeg innser at jeg er i ferd med å fjerne god isolasjon, kammerset er et veldig lunt rom. Det er her jeg tilbringer vinternettene når jeg er alene i huset.

Jeg tror nok jeg kommer til å vente med å finne tilbake til originalgulvet, for da må jeg sikkert også tapetsere på nytt. Men samtidig har jeg lyst til å ha noe annet enn dette gulvbelegget. Kanskje jeg maler belegget?

Eller legger et vegg-til-vegg-teppe i sisal. Her i Norden er liksom tregulv det eneste saliggjørende, men hvis du åpner et hvilket som helst engelsk interiørmagasin i countrysjangeren, er teppebelagte gulv snarere regelen enn unntaket. Hva ville du gjort?

9 kommentarer

 1. Så heldig å ha enda et rom med en nydelig peis! Er veldig enig i alle dine refleksjoner her.
  I dette tilfellet ville jeg ha lagt et teppe, det kan bli koselig. (Og så bygget inn, eller på annen måte kamuflert sikringene.)

 2. Takk for gode råd.
  Til Rannveig: Ja, jeg må gjøre noe med sikringsskapet. Det har en litt uheldig plassering.

 3. Ang. tregulvet, så er det nok ikke sikkert det er særlig fint, hvis det er lagt plater oppå det. Platene er sikkert spikret fast i gulvet, noe som vil gi gulvbordene en masse spikerhull. Dessuten var det jo isolasjonseffekten, som kanskje har litt å si for gulvkulde etc. I et lite rom som ikke brukes så mye og folk ikke drar inn masse smuss, kan det bli veldig lunt og koselig med teppe. Som Lars sier, så er det vi nordmenn som er så redde for det 🙂 Engelskmenn bruker mye heldekktepper.
  Veldig koselig blogg Sidsel og Jan hadde også 🙂

 4. Hei Lars Johan! Koselig rom, det kammerset! Det er jo en smakssak, men personlig ville jeg hatt malt tregulv i dette huset. Men det kan nok være at det gamle under belegg og plater ikke er så fint. For å beholde isolasjonseffekten kunne du legge nytt gulv oppå det gamle. Men, som sagt, det er en smaksak. Enig i at du bør bygge inn sikringene. Forresten, ordet peisestue ble brukt også i gamle dager. I hvert fall er vår storstue beskrevet som peisestue i min mormors album fra 1930-tallet.

 5. Det var jo morsomt å høre at peisestue ble brukt også i gamledager.
  Jeg skal nok ha tregulv i rommet på sikt – mulig løsningen er å legge et nytt gulv.

 6. En perfekt liten “cognacsallong/herresallong” dette 🙂 Kanhende er det egalin over tregulvet? Det var tilfelle i annen etage her i bestemorhuset. Kneskurte det av, det var mye jobb, men ble fint. La gulvene være og legg på et koselig sallongteppe til du har bestemt deg for hva du vil gjøre med gulvet. Det er mitt tips 🙂

 7. Et heldekkende teppe, evt. et stort persisk teppe tror jeg ville yte rettferdighet, forøvrig et rom jeg tilbringer mye tid i hver gang jeg er på besøk. Funksjonalitet og lunhet er nettopp det som er tiltrekkende, i tillegg til en vakker peis og en vert som vet å gjøre det koselig rundt seg ;).

 8. Eg ville nok fjerna det belegget, uutholdelig å ikkje vite kva som er under. Det gamle tregolvet ville eg slipt og lakka silkematt. Isolering frå andre sida og eit koselig teppe. Artig peis.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: