Julas kaffebord er dekket – med nisseservise og kjøpekaker


Julas kaffeslabberas holdes på nyoppusset kjøkken. Gjerne med kjøpekaker!

Nisseserviset fra Porsgrunds Porselænsfabrikk er en glede å ta fram hvert år. Stas å vise fram til svenske naboer, som stikker innom for en “fika”.

Nissemotivet er over 100 år gammelt, men dette serviset kom på markedet rundt 1980. Jeg begynte å spare deler allerede som barn og hadde kaffeservise til 12 da jeg flyttet hjemmefra. Du kan si jeg kommer fra et møblert hjem:-)

Til denne jula er kaffeserviset supplert med en gedigen terrin, kjøpt til røverpris i en bruktbutikk. Terrinen troner midt på bordet med en liten granbusk, som jeg hentet i skogen før frosten kom. En lysslynge på batteri fra Nille lyser opp, sammen med kubbelys i stormlykter fra Mester Grønn og telys i gamle kakeformer.

Til jul tar jeg fram mine fineste stettefat i pressglass. De antikke fatene ble kjøpt på auksjon for flere år siden og kommer virkelig til sin rett i svenskehuset. Kanskje de er fra svenske Eda glasbruk?

Krumkaker, sandkaker, smultringer og pepperkaker serveres. Jeg vil gjerne holde tradisjonen med julekaker levende, men har ikke tid og overskudd til å bake selv. Derfor nøyer jeg meg med kjøpekaker.

Tilbudet av ferdigbakte julekaker har eksplodert i dagligvarebutikkene de siste årene, og er et godt alternativ til hjemmebakst, spesielt for dem som ikke pleier å få så gode resultater selv (les: meg). Jeg velger sorter med ekte smør.

Julekakene får følge av en italiensk fruktkake, kjøpt i en av Oslos innvandringsbutikker. Denne kaken spiser jeg året rundt, og for å gjøre den mer julete har jeg drysset på litt melis og stukket et juletre på pinne i kaken. Kan hende jeg også dynker den med litt rom. Frukt, punsjruller og snop hører også med til julas kaffebord.

Velkommen til en hyggestund. Om litt er kaffen klar.

3 kommentarer

  1. Lars, du er virkelig flink til å gjøre det fint og “julete” – nå går jeg rett inn i skapet og henter fem mitt service også. I alle fall kaffekrusene for til hverdags er disse kopper for små….:-)

  2. Tusen takk! Noe skal en jo holde på med, men det er ikke så mye som skal til på dette kjøkkenet. Det er en stor glede dersom andre blir inspirert til å gjøre det julekoselig hjemme hos seg. Er enig i at kaffekoppene kan være små. Jeg har også krus, men de er ikke så fotogene:-) Ønsker meg egentlig tekoppene. Ha en fin førjulstid:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: