Telefonen fra mormor da pappa døde


Lørdag 21. mars 1998: Jeg er ferdig med kveldsvakta og skal hjem til foreldrene mine i Askim.

Plutselig i enden av rulletrappa på Oslo S får jeg øye på mamma og onkel. Plutselig helt nærme. Hva i huleste gjør de her? Nå?

– Det har skjedd noe forferdelig. Pappa er død, husker jeg mamma sa.

Etter det så husker jeg ikke så mye mer fra denne kvelden. Bare at vi kjørte til hybelleiligheten og jeg satt på divanen og gråt.

Som lyn fra klar himmel. Et stort sjokk. Pappa hadde ikke vært syk i det hele tatt. Så dør familiens urokkelige klippe av hjerteinfarkt, 45 år gammel.

En skjellsettende opplevelse, som ennå kan få meg til skvette, 15 år etter. Men min fars død har først og fremst gjort meg ansvarlig, selvstendig, sterk. Voksen. Det er det fine, til tross for at det skjedde the hard way.

Jeg tror det ville vært veldig rart om pappa kom tilbake til oss nå. Utsagnet “livet går videre”, er ikke bare en tom klisjé.

Etter at pappa døde ville mormor at jeg skulle ha telefon i leiligheten. I tilfelle “det skulle skje noe”. Hun syntes vel mottakelsen jeg hadde fått på stasjonen var vel brutal.

Frem til da hadde jeg ringt hjem fra telefonkiosk. Trengte noen å komme i kontakt med meg, måtte de oppsøke meg fysisk. Det var tider.

Mormor sørget for at det ble lagt inn fasttelefon i hybelleiligheten. Telefonapparatet hun kjøpte, måtte selvfølgelig være i gammel stil. “For det likte Lars!”

Livet begynte å gå videre, snart med stormskritt og allerede etter et par år var telefonen byttet ut med en pregløs mobil.

Den sorte “Dynastiet”-telefonen lå mange år i kjellerboder, men er nå pakket opp og tatt med til svenskehuset. Riktignok uten summetone, men som et minne både om mormor og pappa.

Dessuten synes jeg telefonen kler det gamle nattbordet med marmorplate. Jeg håper du forstår at jeg ikke bare kunne vise telefonen, uten å fortelle historien bak.

3 kommentarer

  1. Så fin! Og får meg til å minnes min ex-svigerfar som døde da ex-mann og jeg bare var 20 år. Sånne brutale beskjeder er tøft, men livet gikk videre dengang også 🙂

  2. Fint fortalt, Lars. Jeg husker godt da vi fikk vite om din pappas død – " Er`e mulig, lissom" ? ( på Indre.mål….)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: