Jeg har staudedilla. Bedet ved uteplassen er stadig blitt fylt med nye stauder. Men nå begynner det å bli ferdig, så da er det vel på tide med en bloggstatus.
Husk å vanne staudene med lunkent vann, hvis du planter nå på senhøsten. Og det skjer jo ofte: For nå selges staudene til under halv pris på plantesenteret.
Å anlegge et staudebed som er pent hele sommeren og langt utpå høsten er en egen kunst.
Les også: Stein fra skog og åkerkant til staudebedet
Du skal ta hensyn til jordtype, lys, blomstringstider, plantehøyde, farger, former og mye annet for å få det ultimate bedet.
Jeg har ikke fulgt alle disse kravene slavisk, men hatt dem mer som en rettesnor i bakhodet. Jeg har først og fremst satset på gammeldagse stauder som tåler en støyt.
Mye av kunnskapen og inspirasjonen har jeg hentet fra en planteskole-dvd om stauder, som jeg fikk av en kollega i fjor høst. Dvd-en kan anbefales til alle som ønsker seg et flott staudebed i hagen.
Bedet mitt inneholder både stauder som jeg har fått eller fantes på Karlsfors fra før eller planter som jeg har kjøpt.
Les også: Inspirerende og lærerikt om stauder
For å skape rytme og unngå kaos, er det viktig at samme staude blir gjentatt. I mitt bed har jeg plantet samme sort fem ganger. Stauder jeg har fått og som er for små til å dele, er foreløpig plantet i et formeringsbed under kjøkkenvinduet.
Så floksen fra farmors gårdshage har ikke fått plass i staudebedet – ennå. Du skal tenke stort i hagen, ellers blir det bare noe puslete greier.
Dette har jeg plantet:
- Skogsbregne
- En lilje (som var i hagen fra før, men som jeg ikke vet navnet på)
- Astilbe
- Oktoberrose/bergknapp
- Oldemorblomst
- Storhjelm
- Dvergiris
- Gummipute
- Hosta
- Flekkgudeblom