Hjemstedet: Min 81 år gamle farmor elsker å bo på Boslet – plassen hun er født og oppvokst på.
Mange av plantene kunne jeg sikkert fått tak i på hagesenteret. Men de får en ekstra verdi når de er spadd opp i farmors hage.
Det var nok flere sommerblomster og rettere kanter i min barndom, men ellers er det meste som før i farmors hage. Stabilitet og kontinuitet. Det er ord som slår meg i hu når jeg besøker farmor.
Så lenge folk har holdt hager, har stauder og planter blitt delt og gitt bort. Farmor og jeg holdt tradisjonen levende på hennes gård i Indre Østfold forleden kveld.
Å gå rundt i hennes hage og beskue plantene, er som å bla i et gammelt familiealbum – med farge og duft.
Les også: Arven etter Betzy på Enerhaugen
Floksen fra Bessa lyser opp i rosa og sprer sødme. Rakels gravmyrt dekker bunnen i bedet med blanke, mørkegrønne blader og holder ugress unna. Hurdalsrosa fra Gerd og Tor gjør hagen romantisk.
Rhododendronen, som ble for stor for tante Betzys balkong i Oslo, hever snobbefaktoren, men trives i selskap med gårdens gamle syriner.
Les også: Flere planter fra en kollega med grønne fingre
Det er nesten som om hageselskapene fra gamle dager varer ennå. Slektninger som har ligget under torva i flere tiår, lever gjennom plantene de har gitt bort. Det er nesten litt spooky. Vil mine etterkommere også huske meg som en blomst?
Nå har avleggere av “slekta” kommet i jorda i min hage i Värmland. Jeg føler at tilhørigheten til min lille plett på Moder Jord blir stadig sterkere.
Les om syrinlysthuset som ble sagd ned mot farmors vilje og mer om hennes hage i siste utgave av Lev Landlig, som er i løssalg fra mandag 23. september. Her kan du bestille abonnement.
Deling: Så lenge folk har holdt hager, har stauder og planter blitt delt og gitt bort.
Blomkarse: I den gamle bryggepanna har farmor sådd blomkarse så lenge jeg kan huske. Hun har lovt meg frø.
Floks: Oldemor Bessas floks sprer en søt duft i hagen.
Skaugumbegonia: Denne blomsten ble ikke kjøpt på hagesenteret i går…
Syrin: Farmor med trillebåra full av syrinavleggere.
For en nydelig farmor du har 🙂 Det er jo så artig med gamle hager dette med at plantene har en historie. Jeg bor jo i min mormors hus og hun var veldig glad i blomster, hadde grønne fingre og jobbet i sin tid i blomsterbutikk. Her hos meg finnes mye gammelt og arvet. Bla Peoner fra mine oldeforeldres hage plantet her på 1930 tallet:)
Nydelig skrevet om den spreke farmoren og hennes deilige blomster!
Så koselige tilbakemeldinger. Skal viderebringe dette til farmor.