Moteplanten rabarbra plantet i kjøkkenhagen


Er rabarbra blitt en moteplante? Jaggu tror jeg det. Jeg hørte Blomster-Finn si det. Og på minst to trendy uteserveringer i Oslo har jeg sett rabarbra stå plantet i kjeler og kar.

En bra idé for folk med veranda. Men for oss med hage, bør rabarbraen plantes på friland. Den trenger plassen.

Bare så det er sagt: Jeg har ikke plantet rabarbra i kjøkkenhagen fordi den er i skuddet akkurat nå. Snarere tvert imot.

Det skyldes mer sursøte barndomsminner om rabarbrastilker i følge med en sukkerkopp. Isklad rabarbrasuppe. Lun rabarbrapai. Eller rett og slett bare synet av disse vitale kjempene som roper sommer.

Les også: Jordforbedring i kjøkkenhagen – ren økologi

Plantene blir store, så hver plante trenger minst en kvadratmeter. Jeg har allerede begynt å glede meg til neste år! Liker tanken på flerårige vekster i kjøkkenhagen.

Rabarbraen vil gjerne vokse i godt gjødslet og fuktig jord. Det er ikke uten grunn at rabarbraen vokste i nærheten av møkkakjellere på gårder i gamledager.

Jeg kjøpte ferdige planter på hagesenter, men er du heldig får du frø eller rotbiter av noen kjenner.

I vår familie er det mange som lager rabarbrapai. Kanskje jeg kan bli rabarbra-leverandør neste år? Eller paibaker selv? Dere skal få oppskriften ved en senere anledning.

Les flere innlegg om kjøkkenhagen:

3 kommentarer

  1. Hehe,så artig! Jeg visste ikke at det er mote med rabarbra! Hos oss er det hele fem digre rabarbratuer rundt omkring på gården, og jeg har også samme minner om sure rabarbrastenger dyppet i sukker. I sommer har jeg flere ganger laget grøt og suppe og hadde egentlig planer om saft, men det er det foreløpig ikke blitt noe av. En venn tok med seg en bunt hjem og kom tilbake med deilig syltetøy! Før jeg dro på ferie for en drøy uke siden, dro jeg opp alle de største stilkene og kastet dem – de var blitt kjempestore! Når jeg nå kommer hjem håper jeg at det har kommet opp nye, for de store blir ikke særlig gode. Det er morsomt å følge veksten av rabarbra, da de gror veldig fort. Lykke til med dine! Og legg gjerne ut oppskrifter 🙂 (Jeg la ut oppskrift på grøt på min blogg i juni – det aller enkleste en kan lage 😉 )

  2. Min rabarbra trives overhode ikke hos meg! Har prøvd i flere år, men den forblir liten og pjusk om den i det hele tatt overlever 😦

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: