Jordforbedring i kjøkkenhagen – ren økologi


Jeg har aldri vært spesielt begeistret for økologisk landbruk, jeg har liksom ikke skjønt greia.

Men etter å ha puslet med min egen jordlapp noen sommermåneder, har jeg innsett at alt handler om øko, i hvert fall i en liten kjøkkenhage. For å si det enkelt: Trives meitemarkene, vokser også grønnsakene.

Det er ikke til å legge skjul på at kjøkkenhagen min for det meste besto av leirjord da jeg startet i våres. Etter årtier med ensformig og intensiv kornproduksjon var jordlappen utpint. Fotografiet som viser kubeite begynner å bli gammelt…

Les også: Hjelpere i kjøkkenhagen

Hvor godt jeg lykkes i kjøkkenhagen, avhenger av jorda. Målet er næringsrik og ikke altfor hardpakket jord. Det skal være mold!

Med god jord, vil meitemarkene bli rene gjødselprodusenter. De graver også små ganger rundt planterøttene, slik at de får fukt og luft.

Kunstgjødsel får grønnsakene til å vokse raskt, men utarmer jorda på sikt. Jeg har startet det møysommelige arbeidet med bærekraftig jordforbedring etter naturmetoden. Jeg liker tanken på øko.

DETTE HAR JEG BRUKTLANGT:

  • Kukompost og plantejord fra hagesenteret

Fungerer utmerket som jordforbedrer. Men disse produktene inneholder ofte mye torv og tørker derfor svært fort ut. Derfor må de moldes godt ned for ikke å legge seg som en kake over jorda.

  • Avklipp fra plenen

Legges i lag på 5 centimeter noen ganger i løpet av sommeren. Plenkutt hindrer også ugress å vokse opp. Må fuktes for å fungere som gjødsel.

  • Råtne planterester og annet organisk materiale

Vannplanter og slam fra rydding av strand er lagt på jordet. Slikt materiale forbedrer jorda, holder på fuktigheten, gjødsler og balanserer pH-verdien.

  • Aske fra ovnen

Til vinteren skal jeg også fortsette å kaste aske fra ovnen på jordet. Aske inneholder kalk og mineraler, og skal holde en del skadeinsekter unna.

  • Greip

Jeg løser opp jorda med greip, slik at vann og luft kan trenge ned til røttene.

Kilde og nyttig lærebok: Grønnsakshagen av Agneta Ullenius

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: