Amerikakoffert ble putekasse til utestua


Vi kan bare forestille oss hva amerikakofferten inneholdt da den var ny på begynnelsen av 1900-tallet. Kanskje var det bagasjen til en utvandret värmlending som kom tilbake til gamlelandet?

Foruten det aller nødvendigste som klær og proviant, var det kanskje amerikanske skatter som karnevalglass og moderne klokker i kista? Eller kanskje den aldri har vært i Amerika i det hele tatt. Vi kan bare spekulere…

Jeg leser i en avis at mange tusen värmlendinger dro “over there”. Avisoppslaget er i forbindelse med “Amerikabrevet”, en lokal, årviss teateroppsetning som handler om nettopp svensk utvandring til det nye landet på 1800-tallet.

Les også: Kurvkiste til oppbevaring av flasker

Amerikakofferten, som jeg fikk for bare 50 kroner på en auksjon på Baldersnäs Herrgård tidligere i sommer, har fått sin plass i utestua.

Kofferten hyser puter og skinnfeller, som jeg tidligere måtte ta med meg inn for natta. Kofferten er blitt til en praktisk putekasse. Bordgrillen har jeg også fått plass til.

Les også: Utestue ble bestestue

Tross sitt moderne innehold, får kofferten meg til å tenke på gamledager. Da folk måtte emigrere av nød. Selv er jeg en slags emigrant i Sverige, men av helt andre grunner. Likevel har vi nok eventyrlysten til felles.

Neste sommer har jeg store planer om å få sett teaterstykket for å lære mer om värmlendingene, som utvandret og hadde alt de eide i en amerikakoffert.

2 kommentarer

  1. Herlig! Jeg elsker auksjoner. Man kan virkelig gjøre gode kupp, samtidig med at det er stor underholdning hvis auksjonarius er god 🙂 Virkelig flott med denne type gjenbruk av en amerikakoffert. Den var jammen fin, også.
    Vi har forresten en fantastisk auksjonarius her i området. Har skrevet noe om det på min blogg: storeggen.wordpress.com
    Ha en fortsatt god sommer i grensetraktene!

  2. Tusen takk! Morsomt at flere synes det er en god idè å bruke kista som putekasse. Ingenting er som en god auksjon der en kan gjøre kupp. Artig å høre om auksjonariusen. Skjønner at det skjer ting på gården deres når jeg ser på bloggen din. Dere andre må også ta en titt inn påstoreggen.wordpress.com.
    Fortsatt god sommer:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: