Flere nordmenn kjøper fritidshus i Sverige


Etter at jeg begynte å blogge, har jeg kommet i kontakt med flere andre nordmenn som har fritidseiendom i Sverige.

Mine landsmenn snakker om rødmalte stuer, interesse for hage og natur og lavere priser enn i Norge.

Tredobling
Takket være bloggen har jeg også vekslet ord med en nabo, som kjente igjen huset på bildene. Hun kjører forbi meg når hun skulle til familiens torp. Verden er liten, sier vi da. Og selvfølgelig; de er norske.

Inntrykket av det er mange nordmenn på svensk side av grensa, blir bekreftet i nyhetssaker jeg nylig har kommet over.

Les også: Jeg er ikke alene i Värmland

De siste ti årene har antall hytter som eies av nordmenn i nabolandet blitt tredoblet. Nordmenn eier opptil 40 prosent av hyttene i enkelte kommuner. Flesteparten i Värmland, melder NRK.

Forsker Birgitta Ericsson Østlandsforskning tror det kan ha noe med avstanden til Sverige å gjøre.

– Mange av de som har hytte i Sverige bor nært grensa. Det er også noen Oslo-borgere som reiser dit også, sier hun til NRK.

Størst økning blant nordmenn
Rundt 36.000 fritidshus i Sverige var eid av utenlanske eiere i fjor, noe som er en økning på nesten 3 prosent sammenlignet med året før. Siden 2000 har det vært nær en dobling, ifølge nye tall fra Statistiska centralbyrån.

Rundt 6 prosent av fritidshusene hos söta bror har utenlandske eiere. De utenlandske eierne kommer i første rekke fra Danmark, Tyksland og Norge. Nordmenn står for den største økningen i fjor, melder Lantbrukets Affärstidning.

– Øker befolkningen
Hva synes svenskene om denne invasjonen? Hvis det ikke blir for mange nordmenn i ett område, tror forsker Ericcson at norskeiede hytter er godt likt.

– Det er med på å øke deltidsbefolkningen i mange kommuner som ellers sliter med mange utkantskjennetegn, sier hun.

Jeg aner ikke hvor mange av mine landsmenn som har fritidshus her i bygda. Uansett så synes jeg at jeg er blitt tatt godt imot, både av rørleggeren og butikkdamen. Og av naboen – på Facebook.

4 kommentarer

  1. Nydelig hus! Dette ligger nok noen hakk over det vanlige som nordmenn kjøper seg i Sverige.
    Mange nordmenn har jo også bosatt seg der fast, særlig for noen år siden var det populært.

  2. Jeg aner ikke hva som er gjengs standard for norskeide fritidshus i Sverige, det sier ikke statistikken noe om, men jeg er i hvert fall veldig fornøyd med hva jeg har skaffet meg selv. Jeg håper andre kan bli inspirert til å realisere drømmen om et gammelt hus på landet. Den drømmen er det mange som har:-)

  3. Liker spesielt godt den stilige verandaen med utskjæringene. Og gråfargen mot det gule passer veldig godt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: