Tør jeg male kjøkkenet i denne blåfargen?


Jeg hadde blåfargen på tunga, men kunne ikke huske helt hvor jeg hadde den fra. Så begynte jeg å rydde i gamle bilder. Det var selvfølgelig på Bøensæther for fem år siden jeg hadde sett fargen.

Blått er en gammel kjøkkenfarge. Jeg må innrømme at jeg har lyst til å vrake det hvite og satse på blått når jeg skal begynne å male veggene på mitt eget kjøkken. Men hvilken blåfarge? Skal jeg gå for noe autentisk eller et kompromiss med moderne vri? Jeg lider rett og slett valgets kval.

På begynnelsen av 1900-tallet var såkalt cølinblå populært på kjøkkenet. Den himmelblå fargen skulle etter sigende skremme vekk fluene. Og det er jo praktisk når du har et landsens kjøkken.

Tar jeg ikke helt feil, så er fargen på Bøensæther cølinblå, den kunne variere litt i nyansen. En bør ikke være fargeekspert for å se at kuløren kler et gammelt kjøkken.

Noen drar kanskje kjennsel på husmannsplassen i Aremark i Østfold. Den var nemlig innspillingssted for reality-serien Farmen på TV 2 i 2008. Det var i den anledning jeg besøkte plassen og lagde reportasje for Nationen. Bildene er fra den gangen.

Bøensæther ligger forresten ikke så langt fra svenskegrensa, så en kopiering av kjøkkenfargen kan gi mening. Men våger jeg?

4 kommentarer

 1. En fin blåfarge som passer veldig godt der i kjøkkenet på husmanssplassen, i hvertfall. Og den grå døren sto veldig bra til. Ville gjerne ha hatt fargekoden til denne, for jeg skal friske opp kjøkkenet i 2. etasje snart. Det er blått fra før, men litt lysere. Fint det også. (Men spørs om denne her er litt for “turkis” for meg …)

 2. Enig at det er litt mye turkis i denne. Men det må da være en mellomting mellom denne fargen og helt hvite vegger.
  Jeg sitter dessverre ikke på fargekoder.

 3. Ja, fargehandlerne har fargekart med en mengde blånyanser. Problemet er jo at fargen kan se annerledes ut på en hel vegg enn på disse små lappene av noen fargeprøver. Det er sikker lurt først å kjøpe en liten boks og male et større parti av veggen for å se hvordan det tar seg ut.
  Jeg googlet litt på “blått kjøkken” og fant masse forskjellige blånyanser, bl.a. dette:

  (En større utgave av dette bildet finnes ved å bla i denne billedserien link )øre
  Det blir jo en smaksak hvilken nyanse man velger, den første kan gjøre seg like godt på ditt kjøkken.

 4. Jeg liker den lyse klare blåfargen på det kjøkkenet! Vi nordmenn har så lett for å forelske oss for den litt mørkere knallblå varianten Grekerne bruker, og vel hjemme blir vi kjempeskuffet. Det ble ikke som vi trodde.. for lyset i Hellas er et helt annet enn her oppe i nord.Den kalde blå fagren blir trist i det nordlige lyset. Akkurat som lyset i et sørvendt rom gjør en farge helt annerledes der enn i et nordvendt rom. Jeg synes “din” blåfarge har mer varme enn den har turkis i seg jeg da…men bildet kan jo lyve. På meg virker den ganske varm og ikke så grønn.
  Vi har soverom på et gammelt kjøkken i annen etage i bestemorhuset. Det har fått beholde blåfargen, men den er mye mørkere og dempet enn den du viser her. Mer egnet på et soverom enn på et kjøkken tror jeg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: