Huset på Karlsfors for over 90 år siden


Etter over 90 år ser huset nesten likt ut. Er det noe rart jeg er forelska?

Bildet, som viser huset på Karlsfors fra sørsiden, har jeg fått tilsendt av en av husselgerne. Han tror fotografen har fyrt av bildet i 1922, noe som ikke er usannsynlig.

Gamle bilder er til uvurderlig nytte når du overtar et gammelt hus. Bunken med bilder har bekreftet og avkreftet mine antagelser om hvordan huset opprinnelig har sett ut. Jeg har fått et sannere bilde – bokstavelig talt.

Se og les også: Verandaen før og nå

I gavlen på verandautbygget, for eksempel, var jeg sikker på at det hadde sittet et lite vindu eller noe annet sveitser-krimskrams. Men det gamle bildet viser at gavlen før i tiden var som i dag. Det var veldig godt å vite da jeg restaurerte gavlen og verandaen i fjor.

Til gjengjeld satt det små vinduer rett under takskjegget. Vinduene er i dag tettet igjen, og på ønskelista står selvfølgelig tilbakeføring av de opprinnelige vinduene.

Verandaens plassering vekk fra innsjøen, forteller mye om endringen i hva som oppfattes som attraktiv utsikt. Da huset ble bygget for 100 år siden – ja det er jubileum i år – var det nok finere å kunne se ned på veien enn innsjøen. I dag ville vi nok tenkt motsatt hvis vi skulle bygge på tomta.

Flaggstanga på bildet forsterker inntrykket av at denne siden er den representative delen av huset og hagen. I dag står flaggstanga på den andre siden, sammen med en moderne veranda som har sjøutsikt. I gamle dager var dette bakgården, med kjøkkeninngang, skafferi, utedo og beitende kyr.

3 kommentarer

 1. Så fint med de små vinduene i annen etage! Huset ditt likner litt på mitt, men det er bygd i 1933 og er i en mer “strippet” smått forvirret stilblanding. Det hadde opprinnelig samme verandaen som ditt hus, men den ble glasset inn og siden ble den bygd om hel og huset har et helt annet preg i dag. ..men du har heldigvis alle muligheter til å tilbakeføre stilen hos deg ! 🙂

  Sånn (det hvite huset) så det ut på 50tallet

 2. For en beliggenhet og koselig krok! Et veldig morosmt bilde. I dag er området kanskje mer utbygd?
  Ja, husene kan minne om hverandre. De små vinduene skal fram igjen. Får håpe de ligger skjult i veggen. Men må ta litt av gangen.
  Jeg har sett gamle bilder av Karlsfors med skrekkblandet fryd. Skremmende å se hva som var ødelagt og fjernet, samtidig veldig godt å få konstatert hvordan huset opprinnelig så ut. Bilder lyver ikke.

 3. Ja, området ser ganske annerledes ut i dag, broene over Glomma er erstattet med nye, og på jordet ligger bygdas skole. Men utsikten vår, og naturen langs Bingsfoss-stranda er den samme:) Og det ligger fortsatt bare tre hus her ytterst på brinken.
  Huset var opprinnelig brunt, så hvitt, og vi har malt det rødt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: