Har oldemors fagerfredløs overlevd vinteren?


Jeg rakk da littt den første sommeren på Karlsfors. Rundt flaggstanga anla jeg et bed med fagerfredløs.

Stauden fikk jeg fra barndommens hage i Østfold, hvor min oldemor hadde plantet den. Allerede første sesong i ny jord blomstret stauden. Det sier litt om hvor villig denne planten er.

Når jeg ser på disse bildene, lengter jeg virkelig til vår og vekstsesong. Se på de flotte, små vekstene som stikker opp av jorda.

Jeg håper fagerfredløsen har overlevd vinteren. Noe annet vil bli en stor nedtur. Å dyrke kjente og kjære planter i hagen, gjør at jeg føler meg mer hjemme på Karlsfors.

Til våren skal jeg prøve å få tak i flere gamle stauder og planter. Farmor har allerede lovt meg syrin…Kanskje jeg får nok til et lysthus?

6 kommentarer

  1. Vær helt trygg på at den stauden har overlevd. Kan ikke tenke meg hva som skulle ha skjedd hvis ikke. Jeg fikk den også som en liten avlegger, og den er passer fint ved mitt gamle hus, samt at den minner meg om min fars barndomshjem der denne pene stauden vokste langs husveggen, men hos meg sprer den seg så grusomt at det blir litt problematisk etter hvert. Men det er vel bare å ta spaden fatt og fjerne det overflødige …..
    Huset ditt har en utrolig vakker beliggenhet! Så fint å se vannet mellom trestammene.

  2. Håper den har overlevd, men en kan jo aldri være sikker! Jeg vet alt om at den sprer seg. Derfor har jeg den på en begrenset plass i hagen. Gressklippingen rundt bedet vil sørge for at planten ikke “breier” seg altfor mye. Selv om planten er villig, synes jeg den er flott og herlig nostalgisk. Er dere ikke enige?

  3. Jo, nydelig og nesten et “must” ved gamle hus. Den er like populær i England, i gamle “cottage gardens”.

  4. Engelskmennene må vel være født med en planteskje i handa, som vi med ski på beina. De er fantastiske på hager, og det er mange fine plantesammensetninger å se, her et lite eksempel som jeg fant i farten.
    Her et lite utsnitt av min egen overgrodde hage, som viser bl.a. et lite parti med fagerfredløs (den står flere steder i hagen).

  5. Jeg ønsker meg en avlegger av denne. Den var ikke “Bestemorhagen” da vi flytta hit, men jeg husker den godt fra min barndom. Får nok jakte på plante-loppis til sommern. Så herlig, frodig hage, Ranveig 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: