Jordlappen som plutselig ble min


Hva skal jeg gjøre med jordet? Sette poteter? Kreve leieinntekter?

Jordeier, jeg? Ja, det stemmer! En bit av dette jordet er mitt.

Jeg må si jeg ble mildt sagt positivt overrasket da min nærmeste nabo, den eldre damen på herregården, endelig kom på besøk nylig. Jeg fikk vite at eiendomsgrensa ikke gikk der jeg hadde trodd.

Hun lurte på om bonden hun leier ut til hadde pløyd på mitt jorde. Mitt jorde?

Ja, har du ikke sett kartet, lurte hun på.

Da jeg gikk opp grensene med en av selgerne, sa han at eiendomsskillet gikk på den naturlige overgangen mellom hagen og jordet. Egentlig ikke så dumt tenkt, når du ikke vet bedre.

Jovisst, hadde jeg sett kartet i kjøpskontrakten. Karttegningen viser at tomta mi er en firkant, med rette linjer. Mens de “naturlige” grenselinjene er langt fra rette.

Les også: Pleie av kulturlandskapet

Jeg burde vel ha koblet at kartet ikke stemte med terrenget. Men jeg er liksom ikke slik laget. Jeg forholdt meg til det selgeren sa. Det er mye mer konkret. Når andre pløyer jordet ditt med den største selvfølge, uten å si noe som helst, hvordan skal du koble at også du er jordeier?

Jeg begynner å skjønne at naboer kan bli uvenner. Men for alt det jeg vet, kan det være at de forrige eierne hadde en avtale om at naboen kunne dyrke jorda. Selv om nabodamen burde ha kommet på besøk før våronna og ikke etter høstpløyinga, legger jeg vekt på at hun faktisk kom.

Kartet er fra 1971, da min tomt ble skilt ut fra herregården. Nabodamen viste meg pinnene som var satt opp for å markere grensene. Sammen med en liten bit av et annet jorde, eier jeg totalt et halvt mål åkermark. Greit å vite, liksom.

Hva gjør jeg? Begynne og dyrke poteter? Kreve min del av leieinntektene? Utvide plenen? Nei, dette må jeg tenke grundig på.

Når en tomt skilles ut, er det en lur løsning å bruke linjal? I hvert fall ikke hvis kulturlandskapet skal bevares. Ifølge min nabo snakker vi om et gammelt jorde. Er det riktig av meg å så plen der da? Eller har jeg i det hele tatt lov til å gjøre hva jeg vil? I så fall kan jeg i teorien bygge en garasje der.

Jeg har tidligere blogget om at jeg setter veldig pris på at bøndene rundt meg holder kulturlandskapet i hevd. Men at traktoren jeg tok bilde av, kjørte på mitt jorde, hadde jeg aldri drømt om. Dette er nesten som å vinne i lotto.

Grensa til naboen gikk ikke der jeg trodde.

Tomta mi går helt til der pinnen til venstre står. Plenen ble plutselig litt større.

6 kommentarer

 1. Jeg har jo store planer om en kjøkkenhage og kanskje det blir her på jordet. Fint å slippe og bruke plenen. Jordbær er et godt forslag. Usikker på om vindruer klarer vinteren i Värmland. Men et jorde ned mot en innsjø må jo ha godt vekstklima. Gleder meg forresten til å sette opp flytebrygge nedenfor uthuset. Jeg eier jo ikke helt ned, men nabodamen har gitt meg lov.

 2. Får spørre om traktormannen vil harve også da, så er jo alt klart til å lage render for poteter, grønnsaker, jordbær og hva du vil. Men da må det vel også et lite gjerde til tvert over åkerstykket.
  Å bli “selvbergende” med poteter og grønnsaker høres flott ut, god økonomi i dette huskjøpet 🙂

 3. Selvberging høres forlokkende ut. Poteter er vel takknemlig å dyrke.
  Ja, jeg får la traktormannen harve, før jeg setter opp et gjerde. Det er jo ikke rare jordlappen, men forferdelig moro.

 4. Hei!
  Har akkurat startet lesing av din blogg, så fin den er. Åkerlappen din burde også ha en linåker, da kan du lage dekorasjoner av linet, Kranser og buketter. Genialt. Du finner mye om dyrking av lin om du googler “dyrking av lin”. Lykke til med avlinga av det ene og det andre til våren.
  Mvh
  Gro

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: