Ved og varme


Av ved blir du varm flere ganger, heter det. Jeg skal ikke skryte på meg stor vedproduksjon, men jeg har sagd opp en del greiner fra hagen. Rivningsmaterialer fra høstens byggearbeider har også blitt til litt ved. Du blir fort varm i trøya. Og så skal veden kjøres inn i skjulet – og hentets inn igjen når du endelig skal fyre opp. Joda, veden varmer flere ganger…

Jeg fant en gammel sagbukk bak uthuset. Den er fortsatt praktisk. Egenprodusert ved kommer godt med. Men jeg tror jeg skal klare meg denne vinteren, før jeg må bestille mer ved.

Vedfyring og gamle hus er liksom to sider av samme sak. Varmen slår inn i veggen og gjør huset godt. Du får ikke samme varme med elektriske ovner.

I hele høst har jeg fyrt opp i vedkomfyren, kjøkkenets varmekilde. Jeg har både kakkelovner og peis, men det er plassen foran vedkomfyren jeg liker best. Og i den gamle misjonskjelen har jeg varmt vann klart til ulike formål. Forleden gratinerte jeg poteter i stekeovnen. Godt å slå flere fluer i en smekk. Det føles bærekraftig. Veden er jo ganske udrøy og strømmen er ikke billig.

Å fyre opp i ovnen er en egen kunst, og jeg trenger øvelse. En kveld jeg kom til Karlfors og skulle fyre opp, seg røyken ut av ovnen og inn i kjøkkenet. Først etter en stund fikk jeg skikk på trekken. Jeg har fått høre at røyken ikke går opp i pipa når den er for kald, og at det var årsaken til at kjøkkent ble røyklagt. Kan det stemme? En fyringsamatør kan spørre…

7 kommentarer

  1. Fine bilder, godt du tar vare på slikt og brenner det. Til vedsagingen vil jeg anbefale ei buesag. Den er lettere å sage råved med, den kniper ikke så raskt. Er det små greiner så gjør det kanskje ikke så stor forskjell.

  2. Takk for tips. Jeg har ei buesag i skjulet, men saga du ser på bildet er helt ny og dermed ganske skarp. Synes den fungerte bra. Men skal jeg sage større greiner, duger vel ikke en snekkersag. Jeg bør kanskje få meg motorsag, da kan jeg også ta større trær på eiendommen…

  3. Bruker motorsag til det meste, både til saging og kapping. Ryddet en gang i en stor gammel overgrodd hage. Var redd for å felle for mange trær, men da jeg hadde felt alle stygge trær så ble det betydelig bedre. Hagen ble mer åpen og lysere.

  4. Ang. trekk i ovnen – i huset vårt vi hadde før, måtte vi sette opp vinduet og få mere luft inn, for at trekken i pipa skulle gå den riktige veien.

  5. Hei, vil bare vise at det går an å legge inn bilder i kommentarfeltet, bildet viser eldhuset på gården min med vedbu i enden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: