Avkledd hus


Det skjer ting med husets sødre fasade. Kledningen i gavlen er fjernet og du ser rett inn på loftet. Jeg får også byttet ut verandagulvet i første etasje.

Les også: Sveitserverandaen på Karlsfors til pers

Nye materialer er kjøpt inn. Jeg skal selvfølgelig ha høvlet perlestaffpanel i gavlen, slik det opprinnelig var. Det er ikke alle bord på huset som er like brede, men jeg kom fram til at det hovedsakelig er brukt 9 centimeter brede bord.

Jeg tenker at disse bildene vil bli svært nyttige for kommende generasjoner som kanskje vil se seg bryet verdt med å ta vare på Karlsfors. Selv er jeg i hvert fall evig takknemlig over noen gamle svart-hvitt bilder av huset, som den forrige eieren sendte meg.

Bildene gjorde at mange brikker falt på plass. Antagelser jeg har gjort om huset og dets detaljer ble enten bekreftet eller avkreftet.

Jeg har tidligere nevnt at jeg trodde det hadde vært noe mer i gavlen, enten et vindu eller mønekors, for eksempel. Andre ligende hus i området har nettopp slike detaljer, og jeg syntes min gavel var så bar.

Men mine antakelser viste seg ikke å stemme, i hvert fall hvis en skal stole på et bilde av huset fra 1922. Da var gavlen over verandaens andre etasje akkurat slik den har vært mens jeg har hatt huset. Det er godt å vite. Nå trenger jeg ikke gjøre mer enn å få kledningen på igjen. Jeg vil jo ikke gjøre huset finere enn det har vært. Bare jeg får scannet inn bildene, skal jeg publisere dem her på bloggen.

Gamle bilder er gull verdt når en setter i stand et gammelt hus. Den menneskelige hukommelsen kan en ikke alltid feste sin lit til. Jeg håper mine bilder og ikke minst mine skriverier også kan være til nytte for ettertiden.

Stolpen har råteskader og skal repareres.

Huset og verandaen gjennomgikk en stor renovering i 1970 og gulvbordene, som igjen var modne for utskiftining, var antakelig fra den tiden.

De synlige bjelkene er typiske for sveiterstilen.

Loftet er i hvert fall tørt.

Sødre inngang, som de forrige eierne kalte verandaen, er i ferd med å gjenoppstå i fordums prakt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: