Digital motorvei til landstedet


Med støtte fra den svenske stat og EU skal jeg få høyhastighetsbredbånd til Karlsfors. Ikke dårlig. Kanskje jeg kan jobbe fra mitt landsted? Ny teknologi åpner for nye muligheter. Her sammenlignes utbyggingen av fibernettet med utbyggingen av strømnettet for 100 år siden. Så viktig, altså!

«Att bo på landsbygden, ha nära till djur och natur, men ändå ha samma förutsättningar till
kommunikation som de som bor på större orter. Det är livskvalitet,» slås det fast i en brosjyre om bredbåndprosjektet. Jeg kan vel ikke være mer enig. Utbyggingen av den digitale motorveien legger til rette for at mange fritidshus kan bli helårsboliger. Skille mellom jobb og fritid blir ikke lenger så strengt. Det blir spennende å se utvklingen.

Så langt har jeg surfet litt på nett via telenettet når jeg har vært på Karlsfors , men det er både tregt og dyrt. Fibernettet vil også gi meg all verdens tv-kanaler. Det hadde jo vært koselig å fått med seg Nytt på nytt på fredagskveldene, selv hos söta bror. Nå har jeg bare svensk tv.

Kommunen vil bygge ut et stamnett, som lokale fiberforeninger kan koble seg på. Jeg har meldt meg inn i foreningen Selnett. Det har også over 400 andre hussstander i bygda her gjort. Jeg vil da få rett til støtten på 5.000 kroner. Rundt 12.000 kroner må jeg betale av egen lomme. Jeg hadde vel hatt andre ting jeg kunne brukt pengene på i disse oppussingstider. Men hvem ville sagt nei til elektrisk lys for 100 år siden?

2 kommentarer

  1. Da fikk jo dere en billig pris. Det ble i våres nevnt en pris på 25.000 SEK til Lennartfors. Da får jeg både grunnpakke med 28 kanaler (flere norske), IP-telefon og optisk fiberbredbånd til husveggen. Må du også ut og grave? Vi har fått beskjed om 3 dagers dugnad. Jeg får satse på fiberspleising – har jo blitt et eget yrke i Sverige, hehe.

  2. Jeg har ikke detaljer om vårt tilbud, men prisen avhenger av hvor mange husstander som blir med. Så vidt jeg vet kommer kabelen helt til husveggen, men litt grøftegraving sammen med naboer hadde bare vært koselig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: