Hosta i bed eller potte – inspirasjon fra en hage i Berlin


Jeg har nøyd meg med hosta i en potte på verandaen i Oslo. Men det var før jeg besøkte Litteraturhuset i Berlin og fikk se hostabedet i hagen der. Det var et imponerende skue. Jeg har fått lyst til å lage et lignende sirkelrundt bed fullt av hosta på Karlsfors.

Stauden finnes i mange ulike varianter. Jeg falt for typen big daddy på hagesenteret i fjor på grunn av de tykke blekgrønne bladene. I den tyske hovedstad i våres fikk jeg se hvor fint det var med hosta av et annet slag, tett i tett i et kjempebed. Bladenes fargesjateringer skapte et utrolig liv i rabatten.

Jeg lar meg ofte inspirere av offentlige parker, enten jeg er i Oslo, Arvika eller Paris. Det er kanskje fordi parkene viser gammeldags hagemote. Ofte er parkene i 1800-tallets historismestil – med teppebed, slyngende grusganger, eksotiske vekster, statuer og benker i støpegods. Sveitserhusets hage skulle se slik ut.

Jeg har fått meg et nokså inntakt sveitserhus, hagen står nok ikke helt i stil. Men jeg kan realisere hageideer jeg får på reiser. Det er en ny følelse, jeg trenger ikke å nøye meg med en potte på verandaen lenger. Ikke så rent få ganger her i livet holder det å vite at du har muligheten. Min ene hosta har overlevd vinteren på verandaen og blomstrer for første gang i sommer. Det skaper hygge og trivsel. Kanskje jeg ikke trenger et helt bed?

7 kommentarer

  1. Hosta kan jo deles – synd jeg ikke har alle mine sorter lengre, men i Jenbaneparken her står de aå tett i tett at halvparten burde vært vekk. Du får spørre i kommunen om du kan “stjele” noe til våren når de begynner å komme opp 🙂

  2. Hostaer er jo så flotte og vakre i bedd og krukker. Elsker de gråblåe sortene mest, litt for de de andre plantene rundt for sterkere farger .Sjekke hagelagets loppis dag, der for du tak i masse forskjellige gamle stauder..deriblant Hosta hadde de i fjor…noe spennende sorter som ikke alle har og div annet. Ellers må jeg reklamere for min venninde som driver Mjærum gartneri i Hobøl..(ved kirken) Det er ett must hvis du ønsker stauder og urter…masse flott der , og gå i hennes hage er turen verdt 🙂

  3. Når du sier det, så liker jeg også de gråblå sortene best. Takk til tips for hvor en kan få tak i stauder. Jeg er på jakt etter skogskjegg.

  4. Hun har skogskjegg du leter etter, selv om de står i nedgravd i sand for øyeblikket, håpet hun de hadde overlevd vinteren:) Da er det bare og ta turen innom når hun åpner..litt usikker når enda,kan gi deg beskjed.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: