Hagelupinen er utskjelt og svartelistet, men likevel…


Den sprer seg som ugress og fortrenger andre planter. Få – om noen blomster – er mer utskjelt og hatet enn hagelupinen.

Den kom fra Nord-Amerika til Europa som hagevekst i 1826, men har forvillet seg. I Norge mener myndighetene at hagelupinen er en så stor trussel mot naturen at den er erklært uønsket og står på Artdatabankens svarteliste. Det betyr at du ikke kan sette ut hagelupin i naturen eller plante den i hagen hvis det er fare for at den skal forville seg.

Les også: Oldemors fagerfredløs rundt flaggstanga på Karlsfors

Så vidt jeg vet er ikke hagelupinen svartelistet i Sverige. Heldigvis, får jeg si. For jeg synes de er vakre, de blå, rosa og hvite blomstene som har åpenbart seg på grensa mellom min hage og naboens jorde. I hvert fall når det ikke er flere av dem. Er du ikke enig?

3 kommentarer

  1. Visst er de vakre, lupinene! Jeg har også en nostalgisk og øm følelse for disse pene blomstene. Likte ikke at de ble “herdagsliggjort” som skråningsplante ved nye veianlegg. På den måten er de jo blitt rene ugresset.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: