Huset fylles med duftende syrin


Syrin er vår vanligste hagebusk. Men jeg trodde det ikke var syrin på Karlsfors. Det var bladene som lurte meg.

Å oppleve våren og sommeren for første gang i sin nyervervede, gamle hage byr på mange overraskelser. Junihagen med blomsterbed og trær er den reneste forundringspakken, som litt etter litt avslører hva den skjuler av levende, grønne skatter.

Koppen med gullskrift og eføyblader ble funnet i huset da jeg overtok. Syrinduft på do er et godt alternativ til duftlys.

Jeg antok lenge at busken på forsiden av huset var en syrin, men slo det fra meg da jeg fikk se bladene komme i våres. De var ikke slik som på bondesyrinen jeg er vant til.

Les også: En duft av landet på stuebordet i byen

Men da jeg kom til Karlsfors i skumringen fredag kveld, var det ingen tvil: Både blomster, duft og farge var ikke til å ta feil av. Busken hadde slått ut i full flor mens jeg hadde vært i Oslo. Men hva slags type syrin er det? Hjelp meg gjerne i kommentarfeltet nederst i saken.

Jeg ventet besøk senere i helga, og syntes det var koselig å pynte litt i huset med lilla syriner. Dessuten fylte det rommene med en duft av sommer. Alle som har syrin, bør plukke med seg inn og fylle vaser og kar. Da får du dobbelt glede, sammenlignet om syrinen bare står ute. Du kan fråtse uten å åpne lommeboka.

Hjemmefra er jeg vant til å lage buketter av hvit og lilla syrin i kombinasjon, men jeg har bare lilla i min svenske hage. Jeg supplerte derfor med litt hvit snøballbusk.

Potteskjuleren i jugendstil er omtrent 100 år og fortsatt like fin til blomster. Den ble kjøpt på et marked i Paris.

Gjestene mine ble ville av begeistring over blomstene og nølte ikke da jeg sa de fikk ta med seg litt hjem. De plukket rause buketter både til egne stuer og kirkegården. Det gjorde meg glad.

Nå har jeg begynt å drømme om syrinlysthus…

4 kommentarer

  1. Fy s….så lekre vaser med blomster – du har virkelig blikk for detaljene.
    Skjønner godt at dine gjester er begeistret over å komme til deg – bare fortsett – jeg skal nok følge med – vær du sikker :-))

  2. Det kan godt tenkes du vet det nå, men om det ikke er tilfelle tror jeg det er en Nikkesyrin du har.
    Hilsen Nannah

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: