Jeg er ikke alene i Värmland


Hvorfor ble det landsted i Sverige?

Hos söta bror fikk jeg tak i det jeg lette etter: Et landlig beliggende sveitserhus som hadde den gamle sjela i behold – til en pris så jeg slapp å selge leiligheten i Oslo.

Jeg kunne også havnet i Askim, Rødenes eller Skjeberg. For jeg hadde jaktet på begge sider av grensa. Men etter å ha klikket meg inn på eiendomssidene til Finn.no i minst seks år, tør jeg påstå at det finnes flere jordbærsteder i Sverige.

Et gammelt hus der aldersopplevelsen er bevart. Det var det jeg søkte. Et sted i enden av en kjerrevei, der tiden har stått stille. Det har fascinert meg siden jeg var liten gutt

Norge og Sverige har vidt forskjellig distriktspolitikk. Mens spredt bosetting er et mål hos oss, er svenskene mer urbane. Det fører ikke bare til at det står mange tomme hus i gläsbygdene, men at gamle hus ikke er modernisert og ødelagt av nymotens påfunn.

Mitt eget hus kan illustrere som eksempel: Karlsfors ble bygget som en kårbolig på begynnelsen av 1900-tallet, men har vært feriested siden 1950-årene. Hadde huset vært helårsbolig, ville det sikkert blitt oppgradert til moderne boligstandard, i verste fall revet. Den originale kjøkkeninnredningen og de rustikke tregulvene fikk holde, siden det bare var et feriessted. I dag er det slike detaljer som gjør huset attraktivt, men det var ikke like selvsagt under oppussingshysteriet på 1960-tallet.

Värmland er utkant for stockholmere, men i grei helgeavstand for oss på det sentrale østlandsområdet. Nordmenn på jakt etter en gammel, landlig idyll har oppdaget mulighetene på andre siden av kjølen. Som tidligere nevnt var det så å si bare andre nordmenn på visning da huset mitt var til salgs i fjor høst.

Mer enn hvert 5. fritidshus i Värmland hadde ved årsskiftet norsk eier, viser tall fra Statistiska Centralbyrån (SCB). Bare i fjor økte antallet norskeide hus i länet med over 60.

– Rundt halvparten av fritidshus vi selger går til nordmenn. Slik har det vært i mange, mange år, sier eiendomsmegler Niklas Ingemarsson ved Fastighetsbyrån i Eda til Nya Wermlands-Tidningen.

Det var på høy tid at jeg endelig fikk mitt gamle hus i Årjäng. Jeg er jo tross alt litt svensk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: