En hageeiers ord over grind


Store deler av Karlsfors er gjerdet inn. Gjerdene har fungert som avgrensning av eiendommen og stengsel for dyr. Det siste var nok viktig når naboens husdyrbeite grenset til hagen. Det er brukt mest piggtrådgjerde, men også et enkelt tregjerde.

Ved uthuset er det en innhegning. Kanskje holdt kårfolkene på Karlsfors seg med sin egen ku og gris? I innhegningen er det et såkalt le, en enklere form for grind.

Le betegner den delen av et gjerde som kan skyves til side. Le benyttes gjerne i ulike typer ski- og staurgarder i utmark og setervoller, hvor det er liten ferdsel, står det å lese i boka Porter og gjerder av Cathrine Reusch, utgitt på Cappelen Damm.

Jeg synes de værbitte gjerdene har sin sjarm. Og jeg er glad for at det ikke er hvitmalt stakitt, noe som hadde krevd mye mer vedlikehold.

Av en eller annen grunn minner tregjerdet meg om en engelsk cottage. For å understreke den følelsen tror jeg det ville blitt fint med påskelijer langs gjerdet…er du ikke enig?

1 kommentar

  1. Lurt. I alle år satte jeg ut løkene da de som jeg hadde inn på våren , var avblomstret. Det endte jo med at det kom opp små påskeliljer “overalt” i hagen- veldig hyggelig!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: