Oldemors fagerfredløs rundt flaggstanga på Karlsfors


Jeg er så spent på om det blir gult rundt flaggstanga til sommeren. Det ble bare tid til en dagstur til Karlsfors i helga, men jeg rakk å lage blomsterbed rundt flaggstanga.

Foto: Lars Johan Wiker / Wikimedia

Flaggstanga kunne trengt et strøk maling. Med mindre jeg får besøk av et fotballag i hagen, velger jeg foreløpig shabby chic-varianten. Jeg er også usikker på hva jeg skal flagge med. Å heise det svenske flagget som ligger i uthuset, føles fremmed. Samtidig er jeg ikke helt komfortabel med å flagge norsk hos söta bror. Hva er egentlig skikk og bruk i grenseland? Uansett synes jeg det er flott med en flaggstang i tre i hagen.

Flaggstanga står i en litt ulendt del av hagen. Gresset er ikke blitt klippet mange år. Jeg fikk spadd opp en sirkel rundt stanga. Jeg blandet matjorda med et par sekker plantejord fra hagesenteret. Selv om det duskregnet, storkoste jeg meg. Det er slikt hagearbeid jeg lengter etter når jeg sitter foran dataskjermen i byen.

Stauden fagerfredløs ble plantet i det nyanlagte blomsterbedet. Jeg hadde med meg fire tuer, hentet fra barndommens hage i Indre Østfold. Stilkene er bare noen centimeter lange. Det er en fin tid å flytte stauder.

Fagefredløs er, som navnet tilsier, en vakker og svært villig staude. Stauden er så glad i å spre seg at den ikke bør plantes sammen med andre blomster. Den fortrenger fort andre vekster i bedet. Det kan også være lurt å plante stauden et sted hvor en kommer fram med gressklipperen. Slik holder du nye skudd nede, skudd som vil spre seg utover plenen. Derfor synes jeg stauden kan passe i et eget bed rundt flaggstanga. For der må jeg selvsagt ha blomster.

Du lurer kanskje på hvorfor jeg vil ha et slikt “ugress” som fagerfredløs i hagen? Stauden steller seg selv, kommer år etter år, byr på sine gule blomster i hele juli og du trenger ikke å luke der den står. For meg er det nok. Den får meg også til å tenke på gammeldagse hager. Plantene jeg har satt i jorda i dag stammer fra min oldemors staudebed.

6 kommentarer

  1. Helt riktig det du har lært om fagerfredløs. Jeg hadde den selv i hagen og den er jo et fint bunndekke hvis du har grønne vekster et sted. Synes den er fin jeg også 🙂

  2. Fint at du kan bekrefte mine opplysninger, Liv Tone. Er det noen andre som kan supplere med infromasjon så er jo det flott. Jeg lover å holde dere orientert om hvordan det utvikler seg rundt flaggstanga…

  3. Regnvær er ypperlig plantevær, hva med å bruke en Norsk vimpel til hverdags og Norsk flagg til høytid.

  4. Takk for tips! Selv om vi mennekser kunne ønske oss solskinn, så er nok regn bra for plantene. Tror jeg lander på en norsk vimpel. Jeg kommer nok ikke til å bruke norsk flagg i Sverige. Men hva mener dere andre?

  5. Jeg har feriehus i Lofoten og flagger hele året med vimpel, men hva med å få laget vimpel med gårdsnavet på? Da støter det ikke noen.

  6. Vi flagger med svensk flagg i Sverige, og norsk flagg i Norge. Det er vel helt logisk? Unntaket er 17. mai, da unner vi oss norsk flagg i Sverige også. Naboene kommenterer det, men med glimt i øyet 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: