Båteier, jeg? Karlsfors sett fra sjøsiden


Nå skal du vel kjøpe deg båt? Spørsmålet fikk jeg i et familieselskap nylig. Båteier, jeg? Det måtte jeg tygge på. Selv om jeg har kjøpt meg et hus ved en innsjø, har jeg ikke tenkt på at det også kan innebære båtliv. Jeg er jo en jordnær landkrabbe.

“Tusen sjöar og en kanal”, er slagordet til Årjäng kommune. I gamledager var sjøsystemet en viktig del av næringsgrunnlaget. Svensbysjøn munner ut i en foss her på Karlsfors. Det ga kraft til utvinning av jern på 1700- og 1800-tallet. Fortsatt er det en liten kraftstasjon her. Men i dag byr vannet først og fremst på rekreasjon og naturopplevelser.

Dalsland-Nordmarken er et av Europas fineste sjøsystem med ren luft, friskt vann og en rik natur, ifølge Årjäng kommunes nettsider. Området på nesten 10.000 kvadratkilometer strekker seg fra nordre Dalsland opp till Årjäng. Dalslands kanal binder sammen utallige innsjøer.

Ikke langt fra huset mitt, ved den andre siden av sundet, finnes en rasteplass. Her kan kanopadlere ta seg en hvil, før de må bære kanonen forbi fossen. Skilter viser hvor de kan gå. Tilretteleggingen er delfinansiert av EU, står det å lese. Ellers langs innsjøene er det tilrettelagte leirplasser for kanotursitene. Snakk om “ordning och reda”! Men jeg må innrømme at jeg begynner å få lyst på en farkost som kan flyte.

Med midler fra Den europeiske union er det tilrettelagt for kanoturisme.

Naboens kanoer og båt i vinteropplag.

Rasteplass med utsikt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: