Bruktfunn til svenskehuset


Etter at jeg kjøpte det gamle huset på grensa, har jeg fått en fornyet interesse for å gå i bruktbutikker og på antikkmarkeder. For nå har jeg et ordentlig sted hvor tingene passer inn. Eller rettere sagt vil passe inn, bare jeg kommer i orden.

Jeg fant, jeg fant…brukt og brukbart til huset. Alle foto: Lars Johan Wiker

Det er begrenset hvor mange bruktfunn og antikkupp en moderne byleilighet tåler. Mye av det jeg har kjøpt opp gjennom årene er blitt lagt i skuffer og skap, i påvente av at husdrømmen skulle bli realisert. Nå er faktisk drømmen blitt til virkelighet. Tanken tar nesten pusten fra meg noen ganger og gir meg en intens følelse av å leve.

I rusen over å eie et nesten 100 år gammelt hus, ja jeg har nok ikke landet helt ennå, føler jeg at mine tidligere bruktkjøp bare ble som tørrsvømming. Det må bli litt som å kjøpe barneklær til en dukke. Det stemmer ikke helt, det er noe vesentlig som mangler. Nå har jeg den rette rammen rundt tingene.

Jeg har interessert meg for gamle saker og ting siden jeg var en liten gutt, men har aldri likt å definere meg som samler. Jeg tror det har noe med at samlere er mer opptatt av selve tingene enn hvordan det til slutt blir seende rundt dem med alle samleobjektene.

Jeg har en favorittbruktbutikk i Oslo som jeg besøker jevnlig. Her er det mulig å finne gamle ting og husgeråd – ja ofte antikt – uten at det går utover matbudsjettet. Se noe av hva jeg har funnet i løpet av vinteren!

Sort dekor gjør denne vesle terrinen raffinert. Jeg har som regel at jeg bare kjøper hele ting. Det sprukne lokket måtte derfor ligge igjen i butikken. Uansett er lokk overflødig, for jeg liker å bruke slike terriner som potteskjuler. Terrinen i engelsk steingods kostet under hundrelappen.

Jeg er usikker på hva slags type glass det er, men jeg har prøvebrukt dem til likør. Det fungerte fint. Glassene har ulik størrelse på foten, noe som jeg synes er veldig sjarmerende. Ujevnheten tyder på at de er håndlagde og dermed av eldre årgang. Glassene ga jeg 50 kroner per stykk for, noe som er billig med tanke på hva nye krystallglass koster.

Jeg har lenge ønsket meg et sortlakkert serveringsbrett med roser! Brettet, som sikkert er fra før krigen, er i metall og kostet 50 kroner.

Jeg ble veldig glad da jeg fant denne hylla til pyntehåndkle. Det fine er nemlig at jeg ikke tror den er bredere enn at den skal passe på veggen ved spisen. Hylla er nok fra begynnelsen av 1900-tallet og var priset til 60 kroner.

11 kommentarer

 1. Da mangler du bare pyntehånkle, tror jeg har et slikt, bare jeg greier å finne det. Vi brukte slike hyller da jeg var barn, tror alle i bygda hadde slikt.

 2. Som vi sa på FaceBook, det er nok hetvinsglasser.
  Tenk å bli servert et glass sherry av dem når man kommer på besøk – i hagestua :-))

 3. Så lekre ting! Morsomt at jeg kom over denne bloggen. Jeg har lidenskapelig interesse for nettopp slike ting … 🙂

 4. Flott blogg! brettet ditt kan være Russisk. Var i Leningrad (St.Petersburg) i 1983, kjøpte et lignende brett til min mor som jeg i dag har arvet.
  Får masse inspirasjon til mitt Nordlandshus fra 1886 i Svolvær. Nå gleder jeg meg bare til å starte i hagen. Vinterens bruktfunn skal til Lofoten!

 5. Tusen takk! Vedlig hyggelig at du liker bloggen.
  Morsomt at du vet opprinnelsen til brettet. Det kan rime at det er russisk. Jeg er veldig fornøyd med det.
  Lykke til med hagen:_)
  Mvh
  Lars Johan

 6. Hyggelig hvis du titter innom mitt Nordlands hus har en liten historie her inne. Heter Nordlandshuset i Svolvær

 7. Jeg har vært på reise, så jeg har ikke hatt muligheten til å titte innom bloggen din før nå. Jeg må si jeg er imponert. For et koselig hus, for en beliggenhet. Dere andre må også se innom bloggen! Mvh
  Lars Johan

 8. Fant den flotte bloggen nå! Så koselig at det begynner å komme flere interiørblogger her. Det er en av mine aller største interesser 🙂

 9. Tusen takk for at dere har tittet innom bloggen min. Begynte som en byggeblogg, kanskje noen ville ha svar på vanskelig renoverings jobber, renoveringen min ble meget omfattende og som bygningsingeniør måtte jeg virkelig grave frem alternative løsninger. Jeg elsker interiør, gamle hus, antikviteter og gjenbruk,det i tillegg til fotografering.

 10. Tenk å ha en sånn herlig relevant utdannelse når man er interessert i hus, interiør og antikviteter!
  Hadde jeg vært ung i dag og visst det jeg vet nå, hadde jeg også utdannet meg til tømrer, elektriker og rørlegger (særlig det siste som er ruin å leie), sukk!!

 11. AMEN!!! forstår ikke at flere ikke velger å utdanne seg til håndverkere, det er de som drar hjem kronene og kommer til å bli adelen i dette landet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: