Herskapelig soverom for en billig penge


I helga overnattet jeg på Karlsfors for første gang. Det var fint og rart. Og det skjedde på skikkelig herskapelig vis, om jeg må si det selv. Men ikke dermed sagt at alt er så dyrt.

Gjesteværelse med høy Toppen Bech-faktor. Eller hva? Alle foto: Lars Johan Wiker

Jeg har tidligere nevnt at soveværelset med mahognisenger og kakkelovn gjorde inntrykk på visningen. Nå håper jeg det også vil gjøre litt inntrykk på mine gjester.

Her i dette rommet vil jeg la besøkende overnatte. Det er nemlig ikke få som har sagt de vil komme, etter at jeg kjøpte Karlsfors. Jeg håper det holder stikk. Det vil jo bli stusselig å sitte her alene når jeg har satt i stand huset og kommet i orden. Selv om det var ingenting å utsette på søvnen, har jeg liten lyst til å bruke ektesenga selv. Jeg er tross alt singel (dette er ingen kontaktannonse). Et rom under skråtaket passer meg bedre.

Kakkelovnen eller svenskeovnen fungerer fint. Nattbordskaraffelen med tilhørende glass kjøpte jeg for flere år siden. Først nå kommer auksjonsfunnet fra forrige århundreskifte til sin rett.

Gjesteværelset er et av rommene jeg ikke har tenkt til å pusse opp, i hvert fall ikke med det første. Den eplegrønne tapeten er herlig gammeldags og skal beholdes. Taket kunne trengt et malingsstrøk, men det får vente. Det er andre steder i huset hvor behovet for oppussing er større. Oppgaven med å få rommet i orden handlet derfor om å gjøre det beste ut av hva som fantes fra før. I tillegg hadde jeg med meg noen saker og ting fra Norge, som enten var nyinnkjøpt eller hadde ligget i boden.

De hvite putetrekkene er stivet og strøket etter alle kunstens regler av min mor. Jeg kan jo ikke gjøre alt heller.

Møblementet på åtte deler fikk jeg kjøpe av de forrige huseierne for 2.500 kroner, mot at jeg vasket huset selv ved overtakelse. Jeg fikk med andre ord veldig mye møbler for pengene. Jeg skulle likt å se den senga du får i en møbelbutikk for samme pris. Slike gamle soveromsmøbler har begrenset markedsverdi fordi de ikke passer inn i moderne hjem. Men i et gammelt hus er de gull verdt. Dimensjonene på rom og møbel spiller på lag.

Etter en omgang med polish og brun sprittusj på sår og merker, fremstår møblene med overraskende fin finish. Senga er god å ligge i også. Springfjærmadrasser med overmadrasser av dun holder fortsatt stand. Fillerya på gulvet fulgte huset og trengte bare en maskinvask. Nå ønsker jeg meg brune villsaueskinn som sengeforleggere. Tror du ikke det blir fint? Soveværelset, som min mormor kalte slike møblementer, har nok fulgt huset siden det var ganske nytt. Det er morsomt å tenke på. Moderne sengeteppe og sengetøy frisker opp.

Dette kan aldri bli en trendsettende interiørblogg. Til det er jeg for glad i å handle på salg og tilbud, jeg kjøper ofte ting sesongen etter, når butikken pusher ut varer for en slikk og ingenting, for å få plass til det aller nyeste. Det meste av tekstilene er kjøpt til 50 prosent rabatt, minst.

Soveromsmøblementet ble kjøpt billig av forrige huseier.

Madrassene som fulgte sengene har trendy bolsterstriper. Overmadrassen hang ute i kulda en uke før jeg syntes det var ok med gjenbruk.

De hvite putene med rysjekant er nærmest antikk og tro mot stilen. Putetrekkene ble kjøpt for bare noen tiere i Marita-stiftelsens bruktbutikk i Oslo, og jeg tror ikke den unge gutten som sto bak disken den dagen visste hva han solgte.

Da Slottet ble pusset opp, sov dronning Sonja i alle soverommene for å få det riktige inntrykket av hvert enkelt. Det bør vel også jeg gjøre, uten sammenligning for øvrig. Nå har jeg fire rom igjen…

Disse 100 år gamle koppene er i overkant søte med sin rosafarge, men med påskriften “Fars kopp” er det også lov for oss gutta å like dem. Koppene jeg kjøpte for lenge siden, pryder vaskestolen

Soveromsmøblementet fra begynnelsen av 1900-tallet er på hele åtte deler. Det krever sitt rom.

Litt nips hører med. Det hjemmedekorerte lyset fikk jeg av en venninne til jul, og jeg har ikke hjerte til å brenne det.

Fine, originale dørhåndtak.

Kakkelovn på soverommet er luksus.

2 kommentarer

  1. Har du testet kakkelovnene, holder de varmen lenge? Et slikt hus blir man vel aldri ferdig med å flikke på, det er alltid noe som kan forandres.

  2. Hei. Ja, en blir aldri ferdig med et hus som dette. Men en må ikke fortape seg i detaljer. En må se litt stort på det! Kakkelovnen fungerer utmerket, og magasinerer varmen i flere timer:_)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: