Bygdeboka «En hôger Sellere»: Den perfekte julegave


– Snart vet du mer om stedet enn naboen, sa min venn og ga meg en kombinert jule- og overtakelsesgave. Den var kjøpt i nærbutikken på mitt nye fritidssted.

For meg kunne ikke Sillerud Hembygdsförening ha timet utgivelsen av bygdeboka bedre.

“En hôger Sellere” ble sluppet i begynnelsen av desember og tar for seg historien til bygda, hvor jeg har kjøpt hus og fire mål av moder jord.

Jeg scanner sidene for “Karlsfors” umddidelbart. Snart får jeg vite at herregården, der mitt hus opprinnelig var kårbolig, var et av to jernverk i bygda på 1700-1800-tallet. Det skulle stått i prospektet. Jeg har alltid syntes at eiendomsmeglere er håpløst overfladiske.

Når du er helt ny og ukjent i et lokalmiljø er ei slik bygdebok et funn. Historiene kan bidra til identifikasjon og tilhørighet. Boka er rett og slett den perfekte julegave for en notorisk nostalgiker som alltid lurer på hvordan det var før i tiden. Kanskje jeg også kan finne ut mer av samfunnsforholdene som gjorde at mine svenske oldeforeldre utvandret fra Värmland til Indre Østfold på begynnelsen av 1900-tallet?

Jeg vet hva jeg skal bruke jula til de dagene jeg må være i Oslo.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: